Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Resveratrol suppresses ethanol stress in winery and bottom brewery yeast by affecting superoxide dismutase, lipid peroxidation and fatty acid profile

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F17%3A00481506" target="_blank" >RIV/61388971:_____/17:00481506 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/17:43913214

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11274-017-2371-x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s11274-017-2371-x</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11274-017-2371-x" target="_blank" >10.1007/s11274-017-2371-x</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Resveratrol suppresses ethanol stress in winery and bottom brewery yeast by affecting superoxide dismutase, lipid peroxidation and fatty acid profile

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mid-exponential cultures of two traditional biotechnological yeast species, winery Saccharomyces cerevisiae and the less ethanol tolerant bottom-fermenting brewery Saccharomyces pastorianus, were exposed to different concentrations of added ethanol (3, 5 and 8%) The degree of ethanol-induced cell stress was assessed by measuring the cellular activity of superoxide dismutase (SOD), level of lipid peroxidation products, changes in cell lipid content and fatty acid profile. The resveratrol as an antioxidant was found to decrease the ethanol-induced rise of SOD activity and suppress the ethanol-induced decrease in cell lipids. A lower resveratrol concentration (0.5 mg/l) even reduced the extent of lipid peroxidation in cells. Resveratrol also alleviated ethanol-induced changes in cell lipid composition in both species by strongly enhancing the proportion of saturated fatty acids and contributing thereby to membrane stabilization. Lower resveratrol concentrations could thus diminish the negative effects of ethanol stress on yeast cells and improve their physiological state. These effects may be utilized to enhance yeast vitality in high-ethanol-producing fermentations or to increase the number of yeast generations in brewery.

  • Název v anglickém jazyce

    Resveratrol suppresses ethanol stress in winery and bottom brewery yeast by affecting superoxide dismutase, lipid peroxidation and fatty acid profile

  • Popis výsledku anglicky

    Mid-exponential cultures of two traditional biotechnological yeast species, winery Saccharomyces cerevisiae and the less ethanol tolerant bottom-fermenting brewery Saccharomyces pastorianus, were exposed to different concentrations of added ethanol (3, 5 and 8%) The degree of ethanol-induced cell stress was assessed by measuring the cellular activity of superoxide dismutase (SOD), level of lipid peroxidation products, changes in cell lipid content and fatty acid profile. The resveratrol as an antioxidant was found to decrease the ethanol-induced rise of SOD activity and suppress the ethanol-induced decrease in cell lipids. A lower resveratrol concentration (0.5 mg/l) even reduced the extent of lipid peroxidation in cells. Resveratrol also alleviated ethanol-induced changes in cell lipid composition in both species by strongly enhancing the proportion of saturated fatty acids and contributing thereby to membrane stabilization. Lower resveratrol concentrations could thus diminish the negative effects of ethanol stress on yeast cells and improve their physiological state. These effects may be utilized to enhance yeast vitality in high-ethanol-producing fermentations or to increase the number of yeast generations in brewery.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-00027S" target="_blank" >GA17-00027S: Velmi dlouhé mastné kyseliny z mikroorganizmů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    World Journal of Microbiology and Biotechnology

  • ISSN

    0959-3993

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000414379600002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85032818930