Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modulation of ethanol stress by resveratrol in Saccharomyces cerevisiae: Enzyme and lipid profile determination

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901671" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901671 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.092" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.092</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.092" target="_blank" >10.1016/j.jbiotec.2016.05.092</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Modulation of ethanol stress by resveratrol in Saccharomyces cerevisiae: Enzyme and lipid profile determination

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Saccharomyces cerevisiae is a widely used industrial microorganism. One of its possible applications is the production of ethanol, the main extracellular metabolite of alcohol fermentation. In high concentrations, ethanol acts as a stress factor that inhibits cellular growth and induces metabolic changes leading to the inhibition of ethanol production. One of the main responses to high ethanol concentrations is the induction of oxidative stress. The research is focused on the modulation of ethanol stress by known antioxidant resveratrol. Three traditional biotechnological yeast species of S. cerevisiae were exposed to different ethanol concentrations. The determination of lipid peroxidation products, fatty acid profile and changes in the activity of superoxide dismutase were used to determine the degree of ethanol induced cell damage, respectively resveratrol protective properties. The results showed that resveratrol have ability not only to mitigate the impact of ethanol yeasts, but also improve ethanol tolerance.

  • Název v anglickém jazyce

    Modulation of ethanol stress by resveratrol in Saccharomyces cerevisiae: Enzyme and lipid profile determination

  • Popis výsledku anglicky

    Saccharomyces cerevisiae is a widely used industrial microorganism. One of its possible applications is the production of ethanol, the main extracellular metabolite of alcohol fermentation. In high concentrations, ethanol acts as a stress factor that inhibits cellular growth and induces metabolic changes leading to the inhibition of ethanol production. One of the main responses to high ethanol concentrations is the induction of oxidative stress. The research is focused on the modulation of ethanol stress by known antioxidant resveratrol. Three traditional biotechnological yeast species of S. cerevisiae were exposed to different ethanol concentrations. The determination of lipid peroxidation products, fatty acid profile and changes in the activity of superoxide dismutase were used to determine the degree of ethanol induced cell damage, respectively resveratrol protective properties. The results showed that resveratrol have ability not only to mitigate the impact of ethanol yeasts, but also improve ethanol tolerance.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA14-00227S" target="_blank" >GA14-00227S: Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY

  • ISSN

    0168-1656

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    231

  • Číslo periodika v rámci svazku

    srpen

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    19-20

  • Kód UT WoS článku

    000380240300054

  • EID výsledku v databázi Scopus