Modulation of ethanol stress by resveratrol in Saccharomyces cerevisiae: Enzyme and lipid profile determination
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901671" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901671 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.092" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.092</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.092" target="_blank" >10.1016/j.jbiotec.2016.05.092</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Modulation of ethanol stress by resveratrol in Saccharomyces cerevisiae: Enzyme and lipid profile determination
Popis výsledku v původním jazyce
Saccharomyces cerevisiae is a widely used industrial microorganism. One of its possible applications is the production of ethanol, the main extracellular metabolite of alcohol fermentation. In high concentrations, ethanol acts as a stress factor that inhibits cellular growth and induces metabolic changes leading to the inhibition of ethanol production. One of the main responses to high ethanol concentrations is the induction of oxidative stress. The research is focused on the modulation of ethanol stress by known antioxidant resveratrol. Three traditional biotechnological yeast species of S. cerevisiae were exposed to different ethanol concentrations. The determination of lipid peroxidation products, fatty acid profile and changes in the activity of superoxide dismutase were used to determine the degree of ethanol induced cell damage, respectively resveratrol protective properties. The results showed that resveratrol have ability not only to mitigate the impact of ethanol yeasts, but also improve ethanol tolerance.
Název v anglickém jazyce
Modulation of ethanol stress by resveratrol in Saccharomyces cerevisiae: Enzyme and lipid profile determination
Popis výsledku anglicky
Saccharomyces cerevisiae is a widely used industrial microorganism. One of its possible applications is the production of ethanol, the main extracellular metabolite of alcohol fermentation. In high concentrations, ethanol acts as a stress factor that inhibits cellular growth and induces metabolic changes leading to the inhibition of ethanol production. One of the main responses to high ethanol concentrations is the induction of oxidative stress. The research is focused on the modulation of ethanol stress by known antioxidant resveratrol. Three traditional biotechnological yeast species of S. cerevisiae were exposed to different ethanol concentrations. The determination of lipid peroxidation products, fatty acid profile and changes in the activity of superoxide dismutase were used to determine the degree of ethanol induced cell damage, respectively resveratrol protective properties. The results showed that resveratrol have ability not only to mitigate the impact of ethanol yeasts, but also improve ethanol tolerance.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA14-00227S" target="_blank" >GA14-00227S: Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY
ISSN
0168-1656
e-ISSN
—
Svazek periodika
231
Číslo periodika v rámci svazku
srpen
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
19-20
Kód UT WoS článku
000380240300054
EID výsledku v databázi Scopus
—