Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901984" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901984 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podání v adekvátním množství přináší hostiteli zdravotní výhody (FAO/WHO, 2002). Pro splnění této definice je třeba, aby výrobek obsahoval alespoň 106 až 109 KTJ BULLET OPERATOR g -1 životaschopných probiotických mikroorganismů. Z tohoto důvodu je nutné mít ověřené metody selektivního stanovení probiotických bakterií. Stanovení pomocí plotnových metod je ve směsi s ostatními bakteriemi mléčného kvašení problematické z důvodu velké fenotypické podobnosti. Jako možné řešení se nabízí kvantitativní polymerázová řetězová reakce (qPCR) s využitím propidium monoazidu pro stanovení pouze živých buněk. Cílem ráce bylo optimalizovat metodu pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů za použití propidium monoazidu v kombinaci s qPCR (PMA-qPCR). Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol BULLET OPERATOR l-1, s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce pomocí LED lampy 15 minut. Výsledky získané pomocí této metody byly specifičtější než pomocí qPCR.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of viable probiotic lactobacilli using qPCR with Propidium Monoazide

  • Popis výsledku anglicky

    The quantitative polymerase chain reaction technique with the use of intercalating dyes (propidium monoazide and ethidium monoazide) was tested for determination of viable lactobacilli. Conditions of the methods such as selecting dyes, dye concentration, the addition of sodium cholate and time of photoinduction were evaluated. The given method PMA-qPCR was compared with plate methods and qPCR methods without the use of propidium monoazide. Propidium monoazide with the final cocentration of 50 mmol l-1 with addition of 0,5 % wt. sodium cholate and 15 min of the photoinduction period with LED lamp was the most suitable for the determination of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei. Results obtained by this method were more comparable to those obtained by cultivation media than qPCR alone. Results obtained using this method was more specific than using qPCR.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    129-135

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    19. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku