Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901984" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901984 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.
Popis výsledku v původním jazyce
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podání v adekvátním množství přináší hostiteli zdravotní výhody (FAO/WHO, 2002). Pro splnění této definice je třeba, aby výrobek obsahoval alespoň 106 až 109 KTJ BULLET OPERATOR g -1 životaschopných probiotických mikroorganismů. Z tohoto důvodu je nutné mít ověřené metody selektivního stanovení probiotických bakterií. Stanovení pomocí plotnových metod je ve směsi s ostatními bakteriemi mléčného kvašení problematické z důvodu velké fenotypické podobnosti. Jako možné řešení se nabízí kvantitativní polymerázová řetězová reakce (qPCR) s využitím propidium monoazidu pro stanovení pouze živých buněk. Cílem ráce bylo optimalizovat metodu pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů za použití propidium monoazidu v kombinaci s qPCR (PMA-qPCR). Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol BULLET OPERATOR l-1, s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce pomocí LED lampy 15 minut. Výsledky získané pomocí této metody byly specifičtější než pomocí qPCR.
Název v anglickém jazyce
Determination of viable probiotic lactobacilli using qPCR with Propidium Monoazide
Popis výsledku anglicky
The quantitative polymerase chain reaction technique with the use of intercalating dyes (propidium monoazide and ethidium monoazide) was tested for determination of viable lactobacilli. Conditions of the methods such as selecting dyes, dye concentration, the addition of sodium cholate and time of photoinduction were evaluated. The given method PMA-qPCR was compared with plate methods and qPCR methods without the use of propidium monoazide. Propidium monoazide with the final cocentration of 50 mmol l-1 with addition of 0,5 % wt. sodium cholate and 15 min of the photoinduction period with LED lamp was the most suitable for the determination of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei. Results obtained by this method were more comparable to those obtained by cultivation media than qPCR alone. Results obtained using this method was more specific than using qPCR.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
129-135
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
19. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—