Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace živých buněk lactobacilů v kysaných mléčných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU86543" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU86543 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace živých buněk lactobacilů v kysaných mléčných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    PCR v kombinaci s ethidium monoazidem (EMA) je nová metoda, která umožnuje rozlišit živé a mrtvé bunky. Rozširuje možnost využití metody PCR v potravinárství napr. pri stanovení poctu živých a mrtvých bunek probiotických bakterií v mlécných výrobcích. Metoda je založena na poznatku, že EMA muže proniknout do cytoplasmy a k DNA usmrcených bunek v dusledku nefunkcnosti bunecné membrány (steny). Fotoaktivací se EMA kovalentne váže na DNA, která se proto neamplifikuje v PCR. V PCR se amplifikuje jen DNA živých bunek. Cílem práce bylo využití metody EMA-PCR k rozlišení živých a mrtvých bunek probiotického bakteriálního kmene Lactobacillus paracasei ssp. paracasei CCDM 211 /06, nove izolovaného z lidských zdroju. Pozornost byla venována ruzným postupum usmrcení bakteriálních bunek.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of viable lactobacillus cell in fermented dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    The combination PCR and ethidium monoazide (EMA-PCR) is a new method for selective distinction between viable and dead bacterial cells. The general application of EMA is based on penetration into 'dead' cells with compromised membrane (cell wall systems)integrity. DNA bound to EMA cannot be PCR amplified. Live cells remain intact and only DNA from viable cells can be amplified. Experiments were performed using probiotic bacterial strain Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CCDM 211/06 of human origin. The experimental conditions (time of cell incubation with EMA, and cell irradiation) were optimized. In the next step instead for live-dead cell distinction propidium monoazide was used. The Lactobacillus species specific primers were used for DNA amplification. The PCR products (250 bp) were separated using electrophoresis in 1.8 % agarose gel. The method was applied for live and dead cells identification in milk product (yoghurt).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů