Charakterizace botanicky odlišných druhů borůvek a posouzení autenticity borůvkových džemů z tržní sítě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902020" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace botanicky odlišných druhů borůvek a posouzení autenticity borůvkových džemů z tržní sítě
Popis výsledku v původním jazyce
Problematika falšování a detekce autenticity výrobků z ovoce je v současnosti stále aktuální. Mezi často zpracovávané bobulové ovoce patří borůvky. Podle evropských zvyklostí jsou za borůvky považovány plody druhů V. myrtillus L. (brusnice borůvka, lesní borůvka) a V. corymbosum L. (brusnice chocholičnatá, kanadská borůvka). Avšak mezi borůvky se často řadí i jiné botanicky odlišné rostliny, a to zimolez kamčatský (Lonicera caerulea var. kamtschaticum), známý také pod názvem kamčatská borůvka a muchovník (Amelanchier lamarckii, Amelanchier alnifolia, Amelanchier spicata), známý jako borůvka indiánská či amelanchierova. Pro ověření autenticity výrobků z borůvek bylo potřeba nejprve charakterizovat vstupní surovinu určením typických znaků jiných druhů borůvek, ověřením přirozené variability a změn ve složení. U 5 vzorků plodů botanicky odlišných druhů borůvek (zimolez, muchovník) získaných sběrem v sezoně 2015 byly měřeny základní kvalitativní znaky a markery autenticity (rozpustná sušina, titrační kyselost, formolové číslo, profil sacharidů a kyselin, obsah a profil minerálních látek, charakteristický profil anthokyanů). Naměřená data byla porovnána s literárními údaji a s referenčními hodnotami navrženými pro lesní a kanadské borůvky. Metodika založená na analýze charakteristických znaků botanicky odlišných druhů borůvek byla použita pro posouzení autenticity 5 vzorků borůvkových džemů zakoupených v tržní síti a lze ji využít pro odhalení nesprávně značených nebo falšovaných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Characterization of botanically different species of blueberries and blueberry jam assessment of authenticity from the market
Popis výsledku anglicky
The issue of adulteration and authenticity detection products of the fruit is still relevant today. Among frequently processed berries include blueberries. According to European practices are regarded as blueberries, fruit of V. myrtillus L. (bilberry, wild blueberry) and V. corymbosum L. (Vaccinium corymbosum, Canadian blueberry). However, the blueberries often include other botanically different plants and honeysuckle Kamchatka (Lonicera caerulea var. Kamtschaticum), also known as Kamchatskaya blueberry and serviceberry (Amelanchier lamarckii, Amelanchier alnifolia, Amelanchier spicata), known as the blueberry Indian or amelanchierova. To verify the authenticity of products from blueberries was necessary first to characterize the feedstock identifying the typical characteristics of other types of blueberries, verification of natural variability and changes in the composition. In 5 samples of fruit botanically different species of blueberries (honeysuckle, serviceberry) acquired the collection in the season 2015 were measured basic qualitative and markers of authenticity (soluble solids, titratable acidity, formol number, profile sugars and acids content and profile of minerals characteristic profile of anthocyanins ). The measured data were compared with the literature and with the reference values proposed for forest highbush blueberry. Method based on analysis of characteristics botanically different species of blueberries were used to assess the authenticity of the 5 samples of blueberry jam bought in the market network and can be used for the detection of improperly labeled or adulterated products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
48-52
Název nakladatele
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—