Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902191" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902191 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spotřebitelé si obvykle vybírají konkrétní druh nealkoholického nápoje podle smyslových preferencí a přítomnost jakýchkoliv smyslových vad a odchylek je velmi nežádoucí. Z možných příčin jejich vzniku patří použití nestandardní suroviny k těm méně obvyklým a obtížně odhalitelným. Prezentována je studie prokazující spojitost mezi nálezem bifenylu a derivátů bifenylu (2-methyl- 1,1'- bifenyl, 3-methyl- 1,1'-bifenyl, 4-methyl- 1,1'-bifenyl) v použitých konzervačních činidlech (benzoanech) a nevyhovující chutí nápoje. Řešení probíhalo v následujících fázích: 1) Určení pravděpodobné příčiny pachutě ochucené vody na základě senzorického posouzení a stanovení profilu těkavých látek; 2) Screening dostupných benzoanů na přítomnost bifenylu a jeho derivátů; 3) Kvantifikace bifenylů ve vybraných benzoanech, zhodnocení jejich smyslových a chemických vlastností; 4) Návrh nápravných opatření za účelem eliminace výskytu uvedené vady nápoje.

  • Název v anglickém jazyce

    Biphenyls as a cause sensory defects of soft drinks

  • Popis výsledku anglicky

    Consumers usually choose a particular type of soft drink by sensory preferences and the presence of any sensory defects and deviations is highly undesirable. Among the possible causes of their appearance they include the use of substandard materials to those less common and difficult to be detected. Presented a study demonstrating a link between the finding of biphenyl and biphenyl derivatives (2-methyl-1,1'-biphenyl; 3-methyl-1,1'-biphenyl; 4-methyl-1,1'-biphenyl) used in preservatives ( benzoates) and poor flavor drinks. Solution conducted in the following phases: 1) Determining the probable cause off-flavors flavored water based on sensory assessment and profiling of volatiles; 2) Screening of available benzoates of the presence of biphenyl and its derivatives; 3) Quantification biphenyls in selected benzoates, evaluate their sensory and chemical properties; 4) The proposal of corrective measures to eliminate the incidence of the defect drinks.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    34-38

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku