Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902191" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902191 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje
Popis výsledku v původním jazyce
Spotřebitelé si obvykle vybírají konkrétní druh nealkoholického nápoje podle smyslových preferencí a přítomnost jakýchkoliv smyslových vad a odchylek je velmi nežádoucí. Z možných příčin jejich vzniku patří použití nestandardní suroviny k těm méně obvyklým a obtížně odhalitelným. Prezentována je studie prokazující spojitost mezi nálezem bifenylu a derivátů bifenylu (2-methyl- 1,1'- bifenyl, 3-methyl- 1,1'-bifenyl, 4-methyl- 1,1'-bifenyl) v použitých konzervačních činidlech (benzoanech) a nevyhovující chutí nápoje. Řešení probíhalo v následujících fázích: 1) Určení pravděpodobné příčiny pachutě ochucené vody na základě senzorického posouzení a stanovení profilu těkavých látek; 2) Screening dostupných benzoanů na přítomnost bifenylu a jeho derivátů; 3) Kvantifikace bifenylů ve vybraných benzoanech, zhodnocení jejich smyslových a chemických vlastností; 4) Návrh nápravných opatření za účelem eliminace výskytu uvedené vady nápoje.
Název v anglickém jazyce
Biphenyls as a cause sensory defects of soft drinks
Popis výsledku anglicky
Consumers usually choose a particular type of soft drink by sensory preferences and the presence of any sensory defects and deviations is highly undesirable. Among the possible causes of their appearance they include the use of substandard materials to those less common and difficult to be detected. Presented a study demonstrating a link between the finding of biphenyl and biphenyl derivatives (2-methyl-1,1'-biphenyl; 3-methyl-1,1'-biphenyl; 4-methyl-1,1'-biphenyl) used in preservatives ( benzoates) and poor flavor drinks. Solution conducted in the following phases: 1) Determining the probable cause off-flavors flavored water based on sensory assessment and profiling of volatiles; 2) Screening of available benzoates of the presence of biphenyl and its derivatives; 3) Quantification biphenyls in selected benzoates, evaluate their sensory and chemical properties; 4) The proposal of corrective measures to eliminate the incidence of the defect drinks.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
34-38
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—