Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identification of biphenyls - Contaminants responsible for off-flavour in soft drinks

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916849" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916849 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/297_2017-CJFS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/297_2017-CJFS.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/297/2017-CJFS" target="_blank" >10.17221/297/2017-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Identification of biphenyls - Contaminants responsible for off-flavour in soft drinks

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Off-flavour in soft drinks is one of the main threats to manufacturers, which can result in expensive recalls, and discredit the brand. Off-flavours can occur for a variety of reasons (e.g. chemical contamination of raw material). The presented case study has proved there is a relationship between the identification of biphenyl and its derivatives in the used preservative (benzoate) and off-flavours in the drink. The project consisted of three phases: (1) the assessment of the probable cause of off-flavours based on sensory evaluation and GC-MS-Olfactometry profiling of volatiles; (2) the quantification of biphenyls and the characterisation of their sensory properties; (3) the screening of commercially available benzoates for the presence of biphenyls. Based on the odour threshold obtained by GC-O (0.03 mg/l for 4-methyl-1,1&apos;-biphenyl and 0.02 mg/l for biphenyl in an aqueous solution) and the common benzoate content in soft drinks (0.14 g/l), the &apos;non-observable sensory&apos; levels of contamination were determined to be maximally 0.143 mg/g of benzoate for biphenyl and 0.214 mg/g of benzoate for 4-methyl-1,1&apos;-biphenyl . © 2018 Czech Academy of Agricultural Sciences. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of biphenyls - Contaminants responsible for off-flavour in soft drinks

  • Popis výsledku anglicky

    Off-flavour in soft drinks is one of the main threats to manufacturers, which can result in expensive recalls, and discredit the brand. Off-flavours can occur for a variety of reasons (e.g. chemical contamination of raw material). The presented case study has proved there is a relationship between the identification of biphenyl and its derivatives in the used preservative (benzoate) and off-flavours in the drink. The project consisted of three phases: (1) the assessment of the probable cause of off-flavours based on sensory evaluation and GC-MS-Olfactometry profiling of volatiles; (2) the quantification of biphenyls and the characterisation of their sensory properties; (3) the screening of commercially available benzoates for the presence of biphenyls. Based on the odour threshold obtained by GC-O (0.03 mg/l for 4-methyl-1,1&apos;-biphenyl and 0.02 mg/l for biphenyl in an aqueous solution) and the common benzoate content in soft drinks (0.14 g/l), the &apos;non-observable sensory&apos; levels of contamination were determined to be maximally 0.143 mg/g of benzoate for biphenyl and 0.214 mg/g of benzoate for 4-methyl-1,1&apos;-biphenyl . © 2018 Czech Academy of Agricultural Sciences. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    16-21

  • Kód UT WoS článku

    000431535600003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85044308730