Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F12%3APU98928" target="_blank" >RIV/00216305:26310/12:PU98928 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení AAL v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.) metodou SPME-GC-FID. Celkem bylo identifikováno 31 sloučenin: 5 aldehydů, 4 ketony, 12 alkoholů, 4 estery a 6 kyselin. Alkoholy a kyseliny pravděpodobně nejvíce přispívají k flavouru plodů.

  • Název v anglickém jazyce

    The content of AAC in Hippophae rhamnoides L. berries

  • Popis výsledku anglicky

    Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is a bush or a small tree with yelloworange berries with a unique flavour and high nutritional value. The berries have a mild but characteristic aroma not comparable to any other common fruit. However, they are known to be quite acidic, astringent and bitter, so not suitable for consumption alone. The flavour of sea buckthorn fruits was followed in this work. The content of aroma active compounds was assessed using SPME-GC method, flavour was evaluated sensorially. In total 31 compounds were identified: 5 aldehydes, 4 ketones, 12 alcohols, 4 esters and 6 acids. Alcohols and acids were quantitatively the most predominant and can probably contribute to flavour with marked sour taste of sea buckthorn.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin

  • ISBN

    978-80-552-0769-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    262-265

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    28. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku