Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F12%3APU98928" target="_blank" >RIV/00216305:26310/12:PU98928 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení AAL v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.) metodou SPME-GC-FID. Celkem bylo identifikováno 31 sloučenin: 5 aldehydů, 4 ketony, 12 alkoholů, 4 estery a 6 kyselin. Alkoholy a kyseliny pravděpodobně nejvíce přispívají k flavouru plodů.
Název v anglickém jazyce
The content of AAC in Hippophae rhamnoides L. berries
Popis výsledku anglicky
Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is a bush or a small tree with yelloworange berries with a unique flavour and high nutritional value. The berries have a mild but characteristic aroma not comparable to any other common fruit. However, they are known to be quite acidic, astringent and bitter, so not suitable for consumption alone. The flavour of sea buckthorn fruits was followed in this work. The content of aroma active compounds was assessed using SPME-GC method, flavour was evaluated sensorially. In total 31 compounds were identified: 5 aldehydes, 4 ketones, 12 alcohols, 4 esters and 6 acids. Alcohols and acids were quantitatively the most predominant and can probably contribute to flavour with marked sour taste of sea buckthorn.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin
ISBN
978-80-552-0769-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
262-265
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
28. 3. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—