Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvality vajec na základě množství mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou obsahující rakytníkové výlisky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876668 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvality vajec na základě množství mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou obsahující rakytníkové výlisky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo stanovit vliv rakytníkových výlisků, které byly přidány do kompletní krmné směsi pro nosnice hybridní kombinace Isa Brown. Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Tyto produkty jsou bohaté na bioaktivní sloučeniny, což je důvodem jejich použití ve výživě zvířat jako zdroje živin. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Mastné kyseliny dominující v rakytníkových výliscích byly kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitoolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku). Rakytníkové výlisky mohou být použity jako složka výživy nosnic. Přídavek 2 % rakytníkových výlisků v krmivu je nejlepší z hlediska nutriční hodnoty diety i z ekonomického hlediska

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative evaluation of eggs based on amount of fatty acids of commercial laying hens which were fed by diet include sea buckthorn pomace

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the influence of sea buckthorn pomace, which were added to the complete feed mixture for laying hens of hybrid Isa Brown. Sea buckthorn pomace are obtained during getting juice from sea buckhorn fruits. These products are rich in bioactive compounds and this is the reason to use them in animal nutrition as a source of nutrients. We focused on how the addition of sea buckthorn pomace can affect amount of fatty acids in egg yolk. The domain fatty acids in sea buckthorn pomace were palmitic acid (19.061 g/100 g of fat), palmitoleic acid (18.324 g/100 g of fat), oleic acid (16.512 g/100 g of fat), linoleic acid (19.532 g/100 g of fat) and linolenic acid (16.674 g/100 g of fat). Sea buckthorn pomace can be used as a compound in laying hens nutrition. Addition of 2 % of sea buckthorn pomace in the feed is the best way from the perspective of nutrition value of diet and economic point of view.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XIII.

  • ISBN

    978-80-8077-581-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    164-168

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    UVLF Košice

  • Datum konání akce

    6. 9. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku