Hodnocení kvality vajec na základě množství mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou obsahující rakytníkové výlisky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876668 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvality vajec na základě množství mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou obsahující rakytníkové výlisky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo stanovit vliv rakytníkových výlisků, které byly přidány do kompletní krmné směsi pro nosnice hybridní kombinace Isa Brown. Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Tyto produkty jsou bohaté na bioaktivní sloučeniny, což je důvodem jejich použití ve výživě zvířat jako zdroje živin. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Mastné kyseliny dominující v rakytníkových výliscích byly kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitoolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku). Rakytníkové výlisky mohou být použity jako složka výživy nosnic. Přídavek 2 % rakytníkových výlisků v krmivu je nejlepší z hlediska nutriční hodnoty diety i z ekonomického hlediska
Název v anglickém jazyce
Qualitative evaluation of eggs based on amount of fatty acids of commercial laying hens which were fed by diet include sea buckthorn pomace
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the influence of sea buckthorn pomace, which were added to the complete feed mixture for laying hens of hybrid Isa Brown. Sea buckthorn pomace are obtained during getting juice from sea buckhorn fruits. These products are rich in bioactive compounds and this is the reason to use them in animal nutrition as a source of nutrients. We focused on how the addition of sea buckthorn pomace can affect amount of fatty acids in egg yolk. The domain fatty acids in sea buckthorn pomace were palmitic acid (19.061 g/100 g of fat), palmitoleic acid (18.324 g/100 g of fat), oleic acid (16.512 g/100 g of fat), linoleic acid (19.532 g/100 g of fat) and linolenic acid (16.674 g/100 g of fat). Sea buckthorn pomace can be used as a compound in laying hens nutrition. Addition of 2 % of sea buckthorn pomace in the feed is the best way from the perspective of nutrition value of diet and economic point of view.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XIII.
ISBN
978-80-8077-581-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
164-168
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
UVLF Košice
Datum konání akce
6. 9. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—