Zhodnocení kvality vaječného žloutku na základě obsahu mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou s přídavkem rakytníkových výlisků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876974" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876974 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení kvality vaječného žloutku na základě obsahu mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou s přídavkem rakytníkových výlisků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zjistit účinek rakytníkových výlisků, které byly přidány do krmné směsi pro užitkové nosnice (hybrid Isa Brown). Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Rakytníkové výlisky jsou bohaté na živiny a bioaktivní látky a proto se používají ve výživě zvířat jako přísada do krmných směsí. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku) byly hlavními mastnými kyselinami v rakytníkových výliscích. Rakytníkové výlisky se mohou používat jako komponenta směsí ve výživě užitkových nosnic. Nejlepším způsobem je použít 2 % přídavku rakytníkových výlisků v krmivu pro nosnice podle jejich chemické analýzy a ekonomické poptávky.
Název v anglickém jazyce
Qualitative evaluation of egg yolk based on amount of fatty acids of commercial laying hens which were fed by diet with addition of sea buckthorn
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the effect of sea buckthorn pomace, which were added to the feed mixture for commercial laying hens (Isa Brown hybrid). Sea buckthorn pomace are obtained during getting juice from sea buckhorn fruits. Sea buckthorn pomace are rich in nutrients and bioactive compounds and therefore sea buckthorn pomace can be used in animal nutrition as an addition in feed mixture. We focused on how the addition of sea buckthorn pomace can affect amount of fatty acids in egg yolk. Palmitic acid (19.061 g/100 g of fat), palmitoleic acid (18.324 g/100 g of fat), oleic acid (16.512 g/100 g of fat), linoleic acid (19.532 g/100 g of fat) and linolenic acid (16.674 g/100 g of fat) were the main fatty acids in sea buckthorn pomace. Sea buckthorn pomace can be used as a compound in a nutrition of commercial laying hens. The best way is to use 2% addition of sea buckthorn pomace in the feed for laying hens according chemical analysis of sea buckthorn pomace and economic demand.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Animal Physiology, Nutrition and Welfare 2018
ISBN
978-80-7394-715-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
24-32
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
21. 11. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—