Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení kvality vaječného žloutku na základě obsahu mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou s přídavkem rakytníkových výlisků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876974" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876974 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení kvality vaječného žloutku na základě obsahu mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou s přídavkem rakytníkových výlisků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zjistit účinek rakytníkových výlisků, které byly přidány do krmné směsi pro užitkové nosnice (hybrid Isa Brown). Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Rakytníkové výlisky jsou bohaté na živiny a bioaktivní látky a proto se používají ve výživě zvířat jako přísada do krmných směsí. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku) byly hlavními mastnými kyselinami v rakytníkových výliscích. Rakytníkové výlisky se mohou používat jako komponenta směsí ve výživě užitkových nosnic. Nejlepším způsobem je použít 2 % přídavku rakytníkových výlisků v krmivu pro nosnice podle jejich chemické analýzy a ekonomické poptávky.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative evaluation of egg yolk based on amount of fatty acids of commercial laying hens which were fed by diet with addition of sea buckthorn

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the effect of sea buckthorn pomace, which were added to the feed mixture for commercial laying hens (Isa Brown hybrid). Sea buckthorn pomace are obtained during getting juice from sea buckhorn fruits. Sea buckthorn pomace are rich in nutrients and bioactive compounds and therefore sea buckthorn pomace can be used in animal nutrition as an addition in feed mixture. We focused on how the addition of sea buckthorn pomace can affect amount of fatty acids in egg yolk. Palmitic acid (19.061 g/100 g of fat), palmitoleic acid (18.324 g/100 g of fat), oleic acid (16.512 g/100 g of fat), linoleic acid (19.532 g/100 g of fat) and linolenic acid (16.674 g/100 g of fat) were the main fatty acids in sea buckthorn pomace. Sea buckthorn pomace can be used as a compound in a nutrition of commercial laying hens. The best way is to use 2% addition of sea buckthorn pomace in the feed for laying hens according chemical analysis of sea buckthorn pomace and economic demand.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Animal Physiology, Nutrition and Welfare 2018

  • ISBN

    978-80-7394-715-6

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    24-32

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    21. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku