Netradiční postupy výroby chleba a pečiva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903005" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Netradiční postupy výroby chleba a pečiva
Popis výsledku v původním jazyce
V pekárenské technologii se často používají jako součásti receptury těst některých druhů chleba a pečiva celá nebo hrubě mletá zrna obilovin, pseudoobilovin, semena luštěnin, olejnin a dalších plodin. Výhodou používání uvedených zrn a semen je zvýšení atraktivity pekařského výrobku a zvýšení jeho nutriční hodnoty. Nevýhodou použití neupravených celých nebo hrubě mletých zrn a semen je jejich nedostatečná změklá struktura, tj. při kousání a žvýkání sousta pečiva jsou zrna nepříjemně tvrdá, houževnatá. Pro snížení tuhosti a houževnatosti zrn a semen je možné použít řadu technologických postupů. Jedná se o máčení, záparu, zákvasku, rozsáhlejší fermentační postupy apod. celých nerozemletých zrn nebo semen.
Název v anglickém jazyce
Unconventional methods of making bread and bakeries
Popis výsledku anglicky
Whole cereal grain, pseudocereals, legumes, oilseeds are the part of recipe of bread and bakery products to improve sensory and nutritional value. The disadvantage of use of the whole dry grains and seeds is their hard structure, toughness and rigidity. It is possible to use technological processes such as soaking, cooking, fermentation etc.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pekař a cukrář
ISSN
1213-2403
e-ISSN
—
Svazek periodika
2016
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—