Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Model Solution as a Beer Foam Standard Should Contain Fatty Acids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913163" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913163 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2017-3750-01" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2017-3750-01</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2017-3750-01" target="_blank" >10.1094/ASBCJ-2017-3750-01</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Model Solution as a Beer Foam Standard Should Contain Fatty Acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A reliable foam standard is needed for the beer brewing industry owing to the complexity of the beer foam matrix, its changing foaming properties over time, and interbatch variations in the product. Model foam standards proposed so far ignore the presence of foam-negative compounds. Response surface methodologies were applied to delimit the effects of components of foam standards (bovine serum albumin, ethanol, linoleic acid, and iso-alpha-bitter acids) on foam stability. Statistical analyses of experimental data were used to evaluate the significance of each component and their mutual interactions. The presence of linoleic acid in the foam standard was shown to be statistically important for foam stability and for interactions with individual components. A quadratic model was developed that describes alterations in foam stability as a result of changes in composition of foam standards, and this was validated by multiple measurements. A model beer foam solution can therefore be used as a reference in a brewing laboratory to validate methods of foam quality control and/or as a standard for foam research.

  • Název v anglickém jazyce

    Model Solution as a Beer Foam Standard Should Contain Fatty Acids

  • Popis výsledku anglicky

    A reliable foam standard is needed for the beer brewing industry owing to the complexity of the beer foam matrix, its changing foaming properties over time, and interbatch variations in the product. Model foam standards proposed so far ignore the presence of foam-negative compounds. Response surface methodologies were applied to delimit the effects of components of foam standards (bovine serum albumin, ethanol, linoleic acid, and iso-alpha-bitter acids) on foam stability. Statistical analyses of experimental data were used to evaluate the significance of each component and their mutual interactions. The presence of linoleic acid in the foam standard was shown to be statistically important for foam stability and for interactions with individual components. A quadratic model was developed that describes alterations in foam stability as a result of changes in composition of foam standards, and this was validated by multiple measurements. A model beer foam solution can therefore be used as a reference in a brewing laboratory to validate methods of foam quality control and/or as a standard for foam research.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the American Society of Brewing Chemists

  • ISSN

    0361-0470

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    217-220

  • Kód UT WoS článku

    000406734600006

  • EID výsledku v databázi Scopus