Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika necílové hmotnostně spektrometrické analýzy (fingerprintingu) a metabolického profilování pro posouzení autenticity vína

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43914825" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43914825 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika necílové hmotnostně spektrometrické analýzy (fingerprintingu) a metabolického profilování pro posouzení autenticity vína

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vyvinutá metodika umožňuje provést rychlou, komplexní a citlivou analýzu vhodnou k autentikaci vína na základě použité odrůdy hroznů. Implementovaná analytická metoda je určena pro stanovení profilu nízkomolekulárních organických látek (m/z ≤ 1200 Da), ionizovatelných v elektrospreji v pozitivním módu a detekovatelných technikou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií (kvadrupól - analyzátor doby letu, U-HPLC‒QTOF-MS), v ethylacetátových extraktech vzorků vína. Vzhledem k selektivnímu postupu extrakce se jedná především o fenolické látky. Generovaná primární data („fingerprinty“), tj. záznamy detekovaných sloučeniny charakterizovaných retenčním časem, přesnou hmotou, izotopovým profilem a intenzitou signálu jsou poté využita k vytvoření chemometrických modelů, které je možno použít právě k ověření deklarované odrůdy vzorků vína. Kvalita těchto modelů je dána rozpoznávací a predikční schopností. Dále, na základě naměřené přesné hmoty, znalosti sumárního vzorce a informací dostupných z odborné literatury, je možná předběžná identifikace vybraných iontů.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodology for non-targeted mass spectrometric analysis (fingerprinting) and metabolomic profiling for the assessment of wine authenticity

  • Popis výsledku anglicky

    The developed methodology allows a fast, comprehensive and sensitive analysis suitable for wine authentication according to the grape variety used. The implemented analytical method is used to determine the profile of low molecular weight organic compounds (m/z ≤ 1200 Da), ionizable with electrospray in positive mode and detectable by ultra-high performance liquid chromatography coupled to high resolution tandem mass spectrometry (quadrupole – time of flight analyzers, U-HPLC‒QTOF-MS), in ethyl acetate extracts of wine samples. Due to the selective extraction procedure, these are mainly phenolic compounds. Generated primary data („fingerprints“), i.e. records of detected compounds characterized by retention time, exact mass, isotope profile and signal intensity are then used for chemometric models creation which are further used for classification of wine samples according to the grape variety. The quality of the models is characterized by their recognition and prediction abilities. Moreover, tentative identification of selected ions is possible based on exact mass, molecular formula and information available from the literature.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Autenticita vína

  • Číslo předpisu

    Osvědčení 4/2018

  • Technické parametry

    ISO 9001

  • Ekonomické parametry

    Výhodou výše popsané metodiky analýzy vína je využití ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel (methanol). To je výhodné jak z ekonomického (cena za 1 litr methanolu se pohybuje kolem 2 500 Kč), tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Implementace metody zahrnuje zjištění aktuálních pracovních charakteristik, zejména zjištění citlivosti a opakovatelnosti metody. Za předpokladu, že by bylo provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz, přičemž provozní náklady na jednu analýzu by byly 1400 Kč, celkové náklady na implementaci by se rovnaly 28 tis. Kč. Ekonomicky významným přínosem je podstatné zvýšení účinnosti kontroly dodržování nařízení (ES) č. 1169/2011 a nařízení (ES) č. 178/2002. Dalším přínosem je zvýšení důvěry veřejnosti k potravinám. Ekonomické přínosy očekávané v této oblasti nelze však přesně kvantifikovat.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), Květná 15, 603 00 Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů