Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evolution of the polyphenolic content of Moravian white grape variety wines of different vintages during storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63569399" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63569399 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28160/23:63569399

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.journals.ac.za/sajev/article/view/5428" target="_blank" >https://www.journals.ac.za/sajev/article/view/5428</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.21548/44-1-5428" target="_blank" >10.21548/44-1-5428</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evolution of the polyphenolic content of Moravian white grape variety wines of different vintages during storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wine is known as a source of bioactive compounds and is one of the alcoholic beverages with the highest phenolic content. There has been growing interest in the composition of wine due to its beneficial properties for human health. This work focuses on biologically active and sensory attributes of white wine and presents research on wine chemical profiles in relation to their geographical origin, varieties and storage. The aim of this study was to investigate the phenolic compound evolution of 35 selected white wine varieties from the Moravian region in the Czech Republic. To separate and identify individual phenolic compounds in the wines, the high-performance liquid chromatographic method was used. A spectrophotometric method was applied for the determination of total polyphenol and total flavonoid content. This research presents results for the total benzoic and cinnamic acid derivatives, flavonols, flavanols and stilbene content of Moravian white grape varieties. Differences were found in the content of these compounds, and the results show that the phenolic concentrations depend on grape variety and storage time.

  • Název v anglickém jazyce

    Evolution of the polyphenolic content of Moravian white grape variety wines of different vintages during storage

  • Popis výsledku anglicky

    Wine is known as a source of bioactive compounds and is one of the alcoholic beverages with the highest phenolic content. There has been growing interest in the composition of wine due to its beneficial properties for human health. This work focuses on biologically active and sensory attributes of white wine and presents research on wine chemical profiles in relation to their geographical origin, varieties and storage. The aim of this study was to investigate the phenolic compound evolution of 35 selected white wine varieties from the Moravian region in the Czech Republic. To separate and identify individual phenolic compounds in the wines, the high-performance liquid chromatographic method was used. A spectrophotometric method was applied for the determination of total polyphenol and total flavonoid content. This research presents results for the total benzoic and cinnamic acid derivatives, flavonols, flavanols and stilbene content of Moravian white grape varieties. Differences were found in the content of these compounds, and the results show that the phenolic concentrations depend on grape variety and storage time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    South African Journal of Enology and Viticulture

  • ISSN

    0253-939X

  • e-ISSN

    2224-7904

  • Svazek periodika

    44

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    ZA - Jihoafrická republika

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    9-24

  • Kód UT WoS článku

    001025629500002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85165047055