Analysis of Main Arsenic Species in Canned Fish Marketed in the Czech Republic and Austria
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915438" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915438 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/18:43915438
Výsledek na webu
<a href="http://foodchemistryjournal.com/jfcn/articles/v4n1/jfcn-052-antonin-kana.pdf" target="_blank" >http://foodchemistryjournal.com/jfcn/articles/v4n1/jfcn-052-antonin-kana.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17756/jfcn.2018-052" target="_blank" >10.17756/jfcn.2018-052</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of Main Arsenic Species in Canned Fish Marketed in the Czech Republic and Austria
Popis výsledku v původním jazyce
Total arsenic and water-soluble arsenic species were determined in canned fish bought in Graz (n = 6) and Prague (n = 8) with inductively-coupled plasma mass spectrometry and anion-exchange liquid chromatography. A difference in total arsenic content between samples from Prague (mean 3.4; standard deviation (s.d.) 1.2 mg kg–1) and Graz (mean 2.5; s.d. 0.7 mg kg–1) was not significant, however Prague samples differed in abundance of arsenobetaine (mean 83% of extractable arsenic; s.d. 16%) vs. Graz samples (mean 66%; s.d. 10%). No differences in total arsenic were caused by fish species (mackerel, sardine, herring, tuna) and origin (Northeast and Eastern-central Atlantic).
Název v anglickém jazyce
Analysis of Main Arsenic Species in Canned Fish Marketed in the Czech Republic and Austria
Popis výsledku anglicky
Total arsenic and water-soluble arsenic species were determined in canned fish bought in Graz (n = 6) and Prague (n = 8) with inductively-coupled plasma mass spectrometry and anion-exchange liquid chromatography. A difference in total arsenic content between samples from Prague (mean 3.4; standard deviation (s.d.) 1.2 mg kg–1) and Graz (mean 2.5; s.d. 0.7 mg kg–1) was not significant, however Prague samples differed in abundance of arsenobetaine (mean 83% of extractable arsenic; s.d. 16%) vs. Graz samples (mean 66%; s.d. 10%). No differences in total arsenic were caused by fish species (mackerel, sardine, herring, tuna) and origin (Northeast and Eastern-central Atlantic).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Chemistry and Nanotechnology
ISSN
2471-4291
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
10-17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—