Starch nanoparticles - Two ways of their preparation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915810" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915810 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/371_2017-CJFS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/371_2017-CJFS.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/371/2017-CJFS" target="_blank" >10.17221/371/2017-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Starch nanoparticles - Two ways of their preparation
Popis výsledku v původním jazyce
Starch nanoparticles (SNP) originate from the disruption of the semi-crystalline structure of starch granules. They are very useful in food packaging technology because they increase the mechanical and water vapour resistance of the matrix as well as hinder its recrystallisation during storage in high humidity atmospheres. In medicine, SNP are suitable as carriers in modulated drug delivery for immobilized bioactive or therapeutic agents. Depending on the method of preparation, nanoparticles with different physicochemical, technical or mechanical properties can be obtained. Two different methods of preparation were characterized and compared in this work: the first involving acid hydrolysis of the amorphous part of a starch molecule and the second focusing on the debranching of starch by enzymatic treatment with pullulanase.
Název v anglickém jazyce
Starch nanoparticles - Two ways of their preparation
Popis výsledku anglicky
Starch nanoparticles (SNP) originate from the disruption of the semi-crystalline structure of starch granules. They are very useful in food packaging technology because they increase the mechanical and water vapour resistance of the matrix as well as hinder its recrystallisation during storage in high humidity atmospheres. In medicine, SNP are suitable as carriers in modulated drug delivery for immobilized bioactive or therapeutic agents. Depending on the method of preparation, nanoparticles with different physicochemical, technical or mechanical properties can be obtained. Two different methods of preparation were characterized and compared in this work: the first involving acid hydrolysis of the amorphous part of a starch molecule and the second focusing on the debranching of starch by enzymatic treatment with pullulanase.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21001 - Nano-materials (production and properties)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
133-138
Kód UT WoS článku
000431537800004
EID výsledku v databázi Scopus
—