Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Migration of dipropylene glycol diacrylate and tripropylene glycol diacrylate from paper packaging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917112" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917112 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2098&start" target="_blank" >http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2098&start</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Migration of dipropylene glycol diacrylate and tripropylene glycol diacrylate from paper packaging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aims of this study were to investigate the occurence of residual dipropylene glycol diacrylates (DPGDA) and tripropylene glycol diacrylates (TPGDA) in three original paper stick packages of crystaline saccharose and in the packaged saccharose, and to evaluate the efficiency of low density polyethylene (LDPE) coating on the decrease of DPGDA and TPGDA into food simulants: 10%, 50% and 95% ethanol solutions, 3% acetic acid, olive oil, sorbent Tenax, saccharose and NaCl. LDPE layer efficiency against migration of acrylates was compared with their migration from plain paper. Using gas chromatography-mass spectrometry, DPGDA was found in two packages in contents of 4 mg·kg-1 and 443 mg·kg-1, while TPGDA was found in all packages at levels of 40 mg·kg-1, 52 mg·kg-1 and 222 mg·kg-1. Concerning the transfer of diacrylates into food simulants at 40 °C, the highest levels of migration were found for 95% ethanol when more than 80 % of TPGDA and 30 % of DPGDA were transported from the packaging via LDPE into the simulant. The levels of migration into the other liquid simulants were much lower. The study proved that the layer of LDPE is a functional barrier against penetration of diacrylates from packagings into food simulants.

  • Název v anglickém jazyce

    Migration of dipropylene glycol diacrylate and tripropylene glycol diacrylate from paper packaging

  • Popis výsledku anglicky

    The aims of this study were to investigate the occurence of residual dipropylene glycol diacrylates (DPGDA) and tripropylene glycol diacrylates (TPGDA) in three original paper stick packages of crystaline saccharose and in the packaged saccharose, and to evaluate the efficiency of low density polyethylene (LDPE) coating on the decrease of DPGDA and TPGDA into food simulants: 10%, 50% and 95% ethanol solutions, 3% acetic acid, olive oil, sorbent Tenax, saccharose and NaCl. LDPE layer efficiency against migration of acrylates was compared with their migration from plain paper. Using gas chromatography-mass spectrometry, DPGDA was found in two packages in contents of 4 mg·kg-1 and 443 mg·kg-1, while TPGDA was found in all packages at levels of 40 mg·kg-1, 52 mg·kg-1 and 222 mg·kg-1. Concerning the transfer of diacrylates into food simulants at 40 °C, the highest levels of migration were found for 95% ethanol when more than 80 % of TPGDA and 30 % of DPGDA were transported from the packaging via LDPE into the simulant. The levels of migration into the other liquid simulants were much lower. The study proved that the layer of LDPE is a functional barrier against penetration of diacrylates from packagings into food simulants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION RESEARCH

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    130-140

  • Kód UT WoS článku

    000433220700002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85048856671