Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917177" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů
Popis výsledku v původním jazyce
Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu vyvinula nové výrobky a zavedla nové výrobní postupy týkající se výroby ovocno-zeleninových výrobků balených do plastových obalů (sáčků). Novými produkty, které byly vyvinuty během spolupráce, jsou dvě řady výrobků balené do plastových stojatých sáčků a to ovocno-zeleninové kojenecké výživy (Hamánek jablko s dýní, Hamánek jablko s mrkví a Hamánek jablko s mrkví a červenou řepou). a ovocno-zeleninové pyré. Výroba řad nových produktů byla umožněna díky investicím do nové technologie a optimalizaci nových výrobních postupů, včetně přípravy produktů, balení, šetrného tepelného opracování a skupinového balení a značení finálních ovocno-zeleninových výrobků. Nové výrobky jsou vyráběny na nové technologii, která umožňuje produkci ovocno-zeleninových výrobků do nových plastových obalů. Nové výrobky (nové receptury, nové technologické postupy, nové způsoby balení a nový obalový materiál) z ovoce a zeleniny vyžadují vysoké nároky na hygienu a přesnost celého technologického procesu. Díky šetrnému a přesně nastavenému výrobnímu procesu, který se sestává z přípravy produktů, balení a plnění produktu, tepelného opracování, chlazení a finálního balení a značení produktu si výrobky zachovají své nutriční a senzorické vlastnosti původních surovin. Nový způsob a postup balení a plnění produktu, kdy se plastový obal vytvoří z folie těsně před naplněním produktu, umožní šetrnější postupy, které vedou ke stabilnější barvě výrobků a nižším ztrátám vitamínů, barviv, antioxidantů a dalších nutričně a senzoricky cenných látek. Díky plnění za horka je možno následně použít šetrné tepelné ošetření, které zbytečně negativně nepůsobí na senzoricky a nutričně významné látky ve finálním produktu. Nový obal je navíc velmi atraktivní pro spotřebitele, především díky atraktivnímu designu a jeho praktičnosti.
Název v anglickém jazyce
Development of new products from fruit and vegetables into plastic packaging
Popis výsledku anglicky
Company Fruta Podivín, a.s. has developed new products within the project and has introduced new production processes for the production of fruit and vegetable products packaged in plastic bags. The new products developed during the co-operation are two series of products packed in plastic standing bags, namely fruit and vegetable infant formula (Haman apple with pumpkin, Hamánek apple with carrot and Hamánek apple with carrot and red beet). and fruit puree. The production of new product lines has been made possible by investing in new technology and optimizing new production processes, including product preparation, packaging, gentle heat treatment and group packaging and labeling of final fruit and vegetable products. The new products are manufactured on new technology, which allows the production of fruit and vegetable products into new plastic packaging. New products (new formulations, new technological processes, new packaging methods and new packaging material) from fruits and vegetables require high hygiene and precision requirements for the whole process. Thanks to a gentle and precise production process that consists of product preparation, packaging and product filling, heat treatment, cooling and final packaging and product labeling, products retain their nutritional and sensory properties of their original raw materials. The new method and process of packaging and filling a product where the plastic wrap is formed from the film just before the product is filled will allow for more gentle procedures that lead to a more stable color of products and lower losses of vitamins, dyes, antioxidants and other nutritionally and sensitively valuable substances. Thanks to hot filling, gentle heat treatment can be used, which does not unnecessarily negatively affect the sensory and nutritionally important substances in the final product. The new packaging is also very attractive to consumers, especially due to its attractive design and practicality.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
90
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Verze
—