Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917179" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917179 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny
Popis výsledku v původním jazyce
Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu „Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny“ instalovala nové technologie a provedla stavební práce, které umožnily inovovat stávající produkci a vyvinout řady nových výrobků na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností. Zavedení nové technologie umožnilo optimalizovat pracovní postupy nejen u inovovaných produktů, které neobsahují kousky ovoce a zeleniny, ale i u produktů s kousky suroviny, které si díky podílu kousků suroviny nebo většímu podílu dužniny více zachovávají nutričně a senzoricky cenné vlastností. Původní technologický proces neumožňoval sterilaci a balení produktů s podílem kousků ovoce nebo zeleniny anebo viskózních produktů s vysokým podílem dužniny. Stejně jako původní technologie neumožňovala výrobu lisovaných ovocných a zeleninových šťáv. Díky stavebním úpravám a instalaci nové technologie mohly být v rámci projektu vyvinuty nové řady výrobků. Novými výrobními řadami jsou výrobky z drcených rajčat, ovocné a zeleninové šťávy a výrobky s podílem kousků ovoce. Zástupci těchto výrobků jsou například Passata – výrobky s podílem pasírovaných rajčat, lisovaná jablečná šťáva, rajčatová šťáva a sterilované jablečné produkty (kašovité nebo s podílem kostek). Všechny řady nových a inovovaných produktů se nyní mohou balit, jak do malospotřebitelských balení, tak do balení, která jsou určena velkoodběratelům. Díky projektu se zároveň zvýšila jakost již vyráběných produktů (ovocné dřeně) a zároveň se snížilo riziko kontaminace finálních produktů (řízený proces šetrné sterilace a aseptického plnění a balení finálních produktů, zlepšení hygienických parametrů technologie a výrobního prostředí).
Název v anglickém jazyce
Development of fruit and vegetable products with the maintenance of the nutritional and sensory properties of the raw material
Popis výsledku anglicky
Company Fruta Podivín, a.s. in the framework of the project "Development of fruit and vegetable products with the maintenance of nutritional and sensory properties of raw materials", introduced new technologies and carried out construction works which enabled to innovate existing production and develop a number of new products based on fruits and vegetables, maintaining nutritional and sensory properties. The introduction of new technologies has made it possible to optimize workflows not only for innovative products that do not contain fruit and vegetables, but also for products with pieces of raw materials which, thanks to the content of raw materials or a greater proportion of the liver, maintain nutritionally and sensitively important properties. The original technological process did not allow for the sterilization and packaging of products with a fraction of fruits or vegetables and / or viscous products with high pulp content. Just like the original technology, production of pressed fruit and vegetable juices did not allow. Thanks to the design and installation of new technologies, new product ranges could be developed within the project. New production lines include products from crushed tomatoes, fruit and vegetable juices, and products with a share of fruit pieces. Representatives of these products are, for example, Passata - products with a share of grafted tomatoes, pressed apple juice, tomato juice and sterilized onion products (fleshy or with a block of blocks). All new and innovative product lines can now be offered in both consumer and packaged packages. This improves the quality of the products already produced, while reducing the risk of contamination of final products (controlled process of gentle sterilization and aseptic filling and packaging of finished products, improvement of hygienic parameters of technology and production environment).
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
15/001/16220/564/000032
Číselná identifikace
15/001/16220/564/000032
Technické parametry
Smlouva o spolupráci na projektu "Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny" 324 61 6056
Ekonomické parametry
Vývoj nových produktů a vývoj nových obalových materiálů
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—