Bakteriofágy a jejich aplikace při výrobě potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919060" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakteriofágy a jejich aplikace při výrobě potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Využití bakteriofágů v potravinářství může být opravdu široké. Výzkumy, prováděné v této oblasti jsou zaměřeny nejen na živočišné produkty tedy na maso, mléko a vejce, ale i na potraviny rostlinného původu a to jak na produkty tepelně opracované, tak i neopracované určené k přímé konzumaci. Bakteriofágy jsou součástí antimikrobiálních obalů, stejně jako prostředků sloužících k ošetřování povrchů výrobních zařízení v potravinářství. Největší důraz je kladen na potlačení bakterií patogenních a kazících. Mezi hlavní patogeny související s potravinami patří tzv. „velká čtyřka“, ke které patří: Listeria monocytogenes, Salmonella, Campylobacter a patogenní Escherichia coli.
Název v anglickém jazyce
Bacteriophages and their application in food production
Popis výsledku anglicky
Bacteriophages utilization in the food industry can be really very broad. The researches carried out in this area are focused not only to the animal products, it means on meat, milk and eggs, but to the vegetal products, either heat treated either untreated, designed to the direct consumption. Bacteriophages are components of antibacterial packages as well as washing agents used to the treating of the production facilities in the food industry. The greatest emphasis is given on the suppression of the spoiling bacteria, especially the pathogenic ones. Among main pathogens related to the foods belongs so called “Big Four”, where Listeria monocytogenes, Salmonella, Campylobacter and pathogenic E. coli are belonging.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2019
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
145-147
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—