Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bakteriofágy a jejich aplikace při výrobě potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919060" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919060 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bakteriofágy a jejich aplikace při výrobě potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Využití bakteriofágů v potravinářství může být opravdu široké. Výzkumy, prováděné v této oblasti jsou zaměřeny nejen na živočišné produkty tedy na maso, mléko a vejce, ale i na potraviny rostlinného původu a to jak na produkty tepelně opracované, tak i neopracované určené k přímé konzumaci. Bakteriofágy jsou součástí antimikrobiálních obalů, stejně jako prostředků sloužících k ošetřování povrchů výrobních zařízení v potravinářství. Největší důraz je kladen na potlačení bakterií patogenních a kazících. Mezi hlavní patogeny související s potravinami patří tzv. „velká čtyřka“, ke které patří: Listeria monocytogenes, Salmonella, Campylobacter a patogenní Escherichia coli.

  • Název v anglickém jazyce

    Bacteriophages and their application in food production

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteriophages utilization in the food industry can be really very broad. The researches carried out in this area are focused not only to the animal products, it means on meat, milk and eggs, but to the vegetal products, either heat treated either untreated, designed to the direct consumption. Bacteriophages are components of antibacterial packages as well as washing agents used to the treating of the production facilities in the food industry. The greatest emphasis is given on the suppression of the spoiling bacteria, especially the pathogenic ones. Among main pathogens related to the foods belongs so called “Big Four”, where Listeria monocytogenes, Salmonella, Campylobacter and pathogenic E. coli are belonging.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2019

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    145-147

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus