Využití bakteriofágů při výrobě potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919126 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití bakteriofágů při výrobě potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Bakteriofágy jsou viry infikující bakterie. Jsou schopné lyzovat napadené bakterie, a mohou proto sloužit jako účinné antibakteriální prostředky. Jejich nevýhodou je, že každý druh bakteriofágu napadá pouze konkrétní druh bakterie nebo nanejvýš skupinu příbuzných druhů bakterií. Vzhledem k tomu, že se významně zvyšuje počet druhů bakterií, které jsou rezistentní vůči antibiotikům a také ke konzervačním a sanitačním prostředkům používaným v potravinářství, přímo se nabízí možnost použití bakteriofágů k jejich inhibici. V současné době již existuje řada preparátů, které se používají v potravinářských výrobách hlavně proti patogenním bateriím. Využití našly například v ochraně masa a masných výrobků, v mlékárenství, v balení potravin, k zajištění čistoty potravinářských zařízení a podobně. Tento příspěvek bude věnován přehledu současného stavu poznání v této oblasti. Budou zde diskutovány možné aplikace bakteriofágů v potravinářství a výhody a nevýhody jejich použití. Náš právě zahajovaný projekt směřuje k využití bakteriofágů k ošetření odpadních vod z potravinářských výrob. Tyto vody bývají silně kontaminovány fytopatogeny. Cílem projektu je zabránit jejich šíření dále do životního prostředí, kde by mohly ohrozit jak přirozené prostředí, tak zejména monokulturně pěstované plodiny.
Název v anglickém jazyce
Use of bacteriophages in food production
Popis výsledku anglicky
Bacteriophages are viruses infecting bacteria. They are capable to lyse infected bacteria and therefore they can serve as effective antibacterial agents. Their disadvantage is, that every kind of bacteriophage attacks only the specific type of bacterium or at most a group of related bacterial species. With regard to significantly increasing the number of bacterial species resistant to antibiotics and preservatives and sanitizers used in food industry too, it can be advantageous to use of bacteriophages to their inhibition. There is already a number of the preparations at present, which are used in food production mainly against pathogenic bacteria. They have found use for example in protection of meat and meat products, in dairy industry, in food packaging, to ensure the cleanliness of food equipment and the like. This paper will be devoted to an overview of the current state of knowledge in this area. There will be discussed possible applications of bacteriophages in food industry and advantages and disadvantages of their use. Our just started project is aimed at using bacteriophages to treat wastewaters from food production. These waters are heavily contaminated with phytopathogens. The aim of the project is to prevent their spread further into the environment, where they could endanger both the natural environment, and especially anthropogenic monoculture crops.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-057-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
53-55
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—