Funkční potraviny obsahující lněnou vlákninu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919779 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční potraviny obsahující lněnou vlákninu
Popis výsledku v původním jazyce
Technologií lisování semen lnu za studena se získá lisovaný olej a lněné výlisky. Ve variantě lisování v inertní atmosféře Ar, je možné získat oxidačně stabilní olej i s vysokým obsahem kyseliny linolenové, za předpokladu odpovídajícího plnění a skladování. Bylo řešeno zejména využití lněných výlisků, které se nepřesně označují pojmem „lněná vláknina“ v namleté formě na rotačním mlýnu s možnou následnou frakcionací, která je nutná zejména pro cereální výrobky. Projekt byl dotažen do aplikací lněné vlákniny do mléčných, masných a cereálních výrobků. Hlavními benefity jsou navýšení obsahu vlákniny, částečně i obsahu kyseliny linolenové a lignanů. Nečekaným výsledkem aplikace do masných výrobků je možnost snížení obsahu NaCl, což se může uplatnit při reformulacích masných výrobků s cílem snížení obsahu chloridu sodného.
Název v anglickém jazyce
Functional foods containing linseed fiber
Popis výsledku anglicky
Cold flax seed technology yields pressed oil and linseed moldings. In a variant of compression under an inert atmosphere of Ar, it is possible to obtain an oxidatively stable oil even with a high linolenic acid content, provided adequate filling and storage. In particular, the use of flax moldings, which are inaccurately labeled by the term "flax fiber" in ground form on a rotary mill with possible subsequent fractionation, which is necessary especially for cereal products, was addressed. The project was completed in the application of flax fiber to dairy, meat and cereal products. The main benefits are an increase in fiber content, partly also in linolenic acid and lignans. An unexpected result of application to meat products is the possibility of reducing the NaCl content, which can be applied in the reformulation of meat products to reduce the sodium chloride content.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů