ISOLATION, PURIFICATION AND STRUCTURAL CHARACTERISATION OF MANNOGALACTAN, alpha- AND beta-D-GLUCANS FROM OYSTER MUSHROOM Pleurotus spopo
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43920795" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43920795 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
ISOLATION, PURIFICATION AND STRUCTURAL CHARACTERISATION OF MANNOGALACTAN, alpha- AND beta-D-GLUCANS FROM OYSTER MUSHROOM Pleurotus spopo
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study is novel isolation, purification and structural characterisation of polysaccharides from Pleurotus spopo. The mushroom powder was washed with organic solvents (ethanol, acetone) followed by hot/cold water extraction. Then another extraction of polysaccharides with 1 mol l(-1) aq. NaOH was carried out. The alkali extracts were merged and dissolved in DMSO. The cold water extract was used for purification on DEAE column and then separated according its molecular weight on GPC. The first fraction was determined as a mixture of alpha and beta glucans, the second one mostly contained mannogalactans. The DMSO soluble fraction contained (1 -> 3)-alpha-glucan as the main fraction. The insoluble fraction after all extractions was identified as a chitin-glucan complex. Selected fractions were characterised by FTIR and NMR spectroscopy.
Název v anglickém jazyce
ISOLATION, PURIFICATION AND STRUCTURAL CHARACTERISATION OF MANNOGALACTAN, alpha- AND beta-D-GLUCANS FROM OYSTER MUSHROOM Pleurotus spopo
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is novel isolation, purification and structural characterisation of polysaccharides from Pleurotus spopo. The mushroom powder was washed with organic solvents (ethanol, acetone) followed by hot/cold water extraction. Then another extraction of polysaccharides with 1 mol l(-1) aq. NaOH was carried out. The alkali extracts were merged and dissolved in DMSO. The cold water extract was used for purification on DEAE column and then separated according its molecular weight on GPC. The first fraction was determined as a mixture of alpha and beta glucans, the second one mostly contained mannogalactans. The DMSO soluble fraction contained (1 -> 3)-alpha-glucan as the main fraction. The insoluble fraction after all extractions was identified as a chitin-glucan complex. Selected fractions were characterised by FTIR and NMR spectroscopy.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910209" target="_blank" >QK1910209: Výzkum a vývoj produkce léčivých hub v ČR a jejich inovativní aplikace ve funkčních potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
PROCEEDINGS OF THE 15TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLYSACCHARIDES-GLYCOSCIENCE
ISBN
978-80-88307-04-4
ISSN
2336-6796
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
23-26
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
13. 11. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000544671400006