Identifikace, produkce a základní charakteristika endofytů révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921279" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921279 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace, produkce a základní charakteristika endofytů révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
Réva vinná (Vitis vinifera) patří již od středověku mezi hospodářsky nejvýznamnější plodiny. Využití nachází zejména vevýrobě vína, na kterou je spotřebován nejvyšší podíl sklizených hroznů. Stejně jako u jiných rostlin, jsou rostlinná pletiva révy vinné osídlena různými typy mikroorganismů. Tyto organismy mohou být epifytní, tedy povrchové, nebo osidlující vnitřní pletiva, tedy endofytní. Endofytní mikroorganismy jsou pro svého hostitele prospěšné vmnoha ohledech, zejména jako obrana vůči cizím fytopatogenům prostřednictvím produkce rozmanitých metabolitů. Tyto látky mohou sloužit jako slibné zdroje nových přírodních produktů pro léčebné, zemědělské a průmyslové využití.
Název v anglickém jazyce
Identification, production and basic characteristics of Vitis vinifera endophytes
Popis výsledku anglicky
Vitis vinifera has been one of the most economically important crops since the Middle Ages. It is used mainly in the production of wine, which consumes the highest proportion of harvested grapes. As in other plants, Vitis vinifera tissues are inhabited by various types of microorganisms. There organisms can be epiphytic, i.e. superficial, or colonizing internal tissues, i.e. endophytic. Endophytic microorganisms are beneficial for their host in many ways, especially as a defense against foreign phytopathogens through the production of variety of metabolites. These substances can serve as promising sources of new natural products for medical, agricultural and industrial uses.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA18-26463S" target="_blank" >GA18-26463S: Vztah endofytní mikroflory a metabolomu Vitis vinifera L.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů a plných textů konference KVASNÁ CHEMIE A BIOINŽENÝRSTVÍ 2020
ISBN
978-80-7592-070-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
22-28
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
2. 4. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—