Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace, produkce a základní charakteristika endofytů révy vinné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921279" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921279 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace, produkce a základní charakteristika endofytů révy vinné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Réva vinná (Vitis vinifera) patří již od středověku mezi hospodářsky nejvýznamnější plodiny. Využití nachází zejména vevýrobě vína, na kterou je spotřebován nejvyšší podíl sklizených hroznů. Stejně jako u jiných rostlin, jsou rostlinná pletiva révy vinné osídlena různými typy mikroorganismů. Tyto organismy mohou být epifytní, tedy povrchové, nebo osidlující vnitřní pletiva, tedy endofytní. Endofytní mikroorganismy jsou pro svého hostitele prospěšné vmnoha ohledech, zejména jako obrana vůči cizím fytopatogenům prostřednictvím produkce rozmanitých metabolitů. Tyto látky mohou sloužit jako slibné zdroje nových přírodních produktů pro léčebné, zemědělské a průmyslové využití.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification, production and basic characteristics of Vitis vinifera endophytes

  • Popis výsledku anglicky

    Vitis vinifera has been one of the most economically important crops since the Middle Ages. It is used mainly in the production of wine, which consumes the highest proportion of harvested grapes. As in other plants, Vitis vinifera tissues are inhabited by various types of microorganisms. There organisms can be epiphytic, i.e. superficial, or colonizing internal tissues, i.e. endophytic. Endophytic microorganisms are beneficial for their host in many ways, especially as a defense against foreign phytopathogens through the production of variety of metabolites. These substances can serve as promising sources of new natural products for medical, agricultural and industrial uses.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA18-26463S" target="_blank" >GA18-26463S: Vztah endofytní mikroflory a metabolomu Vitis vinifera L.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů a plných textů konference KVASNÁ CHEMIE A BIOINŽENÝRSTVÍ 2020

  • ISBN

    978-80-7592-070-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    22-28

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    2. 4. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku