Fenotypová variabilita endofytních kmenů rodu Kocuriaizolovaných zVitis vinifera
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921339" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921339 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fenotypová variabilita endofytních kmenů rodu Kocuriaizolovaných zVitis vinifera
Popis výsledku v původním jazyce
Endofyty jsou asymptomatické mikroorganismy, které osidlují rostlinné tkáně a tvoří přirozený mikrobiom všech rostlin. Může se jednat o viry či houby, nejvyšší zastoupení však mají endofytní bakterie. Endofytní mikroorganismy přirozeně působí jako prvek podporující růst rostlin. Kromě toho mají i další benefitní vlastnosti, mohou rostlinám umožňovat lepší konkurenceschopnost a odolnost proti biotickým i abiotickým nepříznivým vlivům. Jedním zendofytních rodů izolovaným z Vitis vinifera (révy vinné) je rod Kocuria. Bakterie rodu Kocuriajsou grampozitivní, převážně aerobní mikroorganismy. Zástupci rodu Kocuriaprodukují biotechnologicky potenciálně využitelné sekundární metabolity, jako například pigmenty, antibiotika či exopolysacharidy.
Název v anglickém jazyce
Phenotype variability of endophytic strains of the genus Kocuria isolated from Vitis vinifera
Popis výsledku anglicky
Endophytes are asymptomatic microorganisms that colonize plant tissues and form natural microbiome of all plants. Among these may belong viruses or fungi, but endophytic bacteria have the highest prevalence. Endophytic microorganisms can act as a plant growth promoting element. They also have other beneficial properties, they allow better competitiveness of plants and resistance to biotic and abiotic unfavorable effects. One of the endophytic genera isolated from the common grape vine, Vitis vinifera is the genus Kocuria. Bacteria of the genus Kocuria are gram-positive, mostly aerobic microorganisms. Representatives of the genus Kocuria produce biotechnologically potentially useful secondary metabolites, such as pigments, antibiotics or exopolysaccharides.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA18-26463S" target="_blank" >GA18-26463S: Vztah endofytní mikroflory a metabolomu Vitis vinifera L.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů a plných textů konference KVASNÁ CHEMIE A BIOINŽENÝRSTVÍ 2020
ISBN
978-80-7592-070-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
14-21
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
2. 4. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—