Výskyt nežádoucích bakterií v prostředí sýrařských soloven.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921416" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921416 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt nežádoucích bakterií v prostředí sýrařských soloven.
Popis výsledku v původním jazyce
Solovny na sýrárnách představují prostor, ve kterém se vyskytuje široká řada nejrůznějších mikroorganismů, včetně nežádoucích bakterií, mezi které se řadí například enterokoky, klebsiely, pseudomonády, streptokoky a Escherichia coli. Odborná literatura uvádí, že se toleranční růstové profily potravinových průmyslových izolátů liší od tolerančních růstových profilů sbírkových kmenů. Důvodem mohou být rozdílné vnější kultivační faktory, kterým byly průmyslové izoláty před izolací vystaveny. Izoláty mívají často tendenci se podmínkám vnějšího prostředí aktivně přizpůsobovat a zvyšovat tak svoji toleranci. Cílem této práce bylo u nežádoucích bakterií Escherichia sp. a Klebsiella spp., izolovaných z prostředí průmyslových sýrařských soloven, uskutečnit testy tolerance k různým vnějším kultivačním faktorům v laboratorních podmínkách. Testované kmeny vykazovaly individuální toleranci k různým kultivačním teplotám (25, 30 a 37 °C), k různým hodnotám pH kultivačního bujónu BHI (4,0; 5,0; 6,0; 7,0; 8,0) a k různým přídavkům NaCl k bujónu BHI (5,0; 10,0 a 20,0 hm. %). Testy tolerance byly realizovány na laboratorním bioreaktoru RTS-1C (BioSan, LVA), pracujícím na principu spektrofotometrické metody (při vlnové délce 850 nm ± 15 nm), v módu měření optické denzity buněčné suspenze v závislosti na době kultivace. Získané výsledky tolerančních testů je možno využít při cíleném zajištění zdravotní mikrobiologické bezpečnosti a jakosti průmyslově vyráběných sladkých sýrů, sladké syrovátky a nápojů vyrobených ze sladké syrovátky.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of undesirable bacteria in the cheese salting rooms environment.
Popis výsledku anglicky
The salting rooms at the cheese factories are a place where a wide variety of microorganisms are present, including undesirable bacteria, such as enterococci, klebsiellas, pseudomonades, streptococci and Escherichia coli. The literature reports that the tolerance growth profiles of food industrial isolates differ from the tolerance growth profiles of the reference collection strains. This may be due to different external cultivation factors to which industrial isolates have been exposed before the isolation. Isolates often tend to adapt to environmental conditions actively and increase their tolerance. The aim of this work was in undesirable bacteria Escherichia sp. and Klebsiella spp., isolated from the environment of industrial cheese salting rooms, carry out tolerance tests to different external cultivation factors under laboratory conditions. Tested strains showed individual tolerance to different cultivation temperatures (25, 30 and 37°C), to different pH values of BHI cultivation broth (4.0; 5.0; 6.0; 7.0; 8.0) and to various NaCl additions to BHI broth (5.0; 10.0 and 20.0 wt. %). Tolerance tests were performed on the RTS-1C laboratory bioreactor (BioSan, LVA), operating on the principle of spectrophotometric method (at the 850 nm ± 15 nm wavelength in the mode of measuring the optical density of cell suspension depending on the cultivation time. Results ofthe tolerance tests can be used in dairy industry for targeted ensuring of health microbiological safety and quality of industrially produced sweet cheeses, sweet whey and sweet whey drinks.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
108-113
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—