Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921551" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921551 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.
Popis výsledku v původním jazyce
Jedním z důvodu zdravotních problémů, které vznikají u člověka při konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, může být laktosová intolerance. Fermentované mléčné výrobky obsahují méně laktosy než kravské mléko, mohou obsahovat mléčné a probiotické kultury, a proto jsou snadněji stravitelné. V souvislosti s rozvojem mlékárenské technologie se začali vyrábět fermentované mléčné výrobky s nízkým obsahem laktosy. Bezlaktosové potraviny jsou ty, které obsahují méně než 10 mg laktosy na 100 g výrobku (0,01%). Pro stanovení obsahu laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích od Olma a.s., byla běžná metoda pro stanovení množství sacharidů upravena. Bílkoviny ze vzorku byly odstraněny vysrážením pomoci ethanolu a sacharosa v supernatantu byla hydrolyzována zředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Jako vnitřní standard místo xylitolu byl použit glycerol. Analýza byla provedena pomoci kapalinové chromatografie na koloně Cosmosil Sugar D a evaporative light scattering detektorem.
Název v anglickém jazyce
Determination of lactose in flavored lactose free milk products
Popis výsledku anglicky
Recently, dairy products with a low lactose content (less than 1% lactose) and lactose free (less than 0,01% lactose) 2 have been growing in popularity, even in people who do not have lactose intolerance. Therefore, the range of these products is also expanding. To control the production of lactose-free products, it is necessary to have an appropriate method of determining such low concentrations. In addition to special enzyme methods and sensors, which are relatively expensive and do not always provide reliable results, liquid chromatography can be used. The most sensitive method is anion-exchange chromatography with pulsed amperometric detection (HPAEC-PAD), but it is not widely used and available. Therefore, the method using an ELS detector (evaporative light scattering) has been developed, which involves removing proteins and concentrating the sample on a rotary evaporator with the addition of an internal standard. For flavoured fermented products, the method had to be further modified. Proteins were removed by ethanol precipitation and the sucrose was hydrolysed with dilute hydrochloric acid. Glycerol was used as an internal standard instead of xylitol. The acetonitrile:water gradient on a Cosmosil Sugar D column was used to separate the saccharides. The lactose quantification limit was 0,003%. The procedure was verified on 10 flavoured fermented products of Olma a.s.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
98-102
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—