Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921551" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921551 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jedním z důvodu zdravotních problémů, které vznikají u člověka při konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, může být laktosová intolerance. Fermentované mléčné výrobky obsahují méně laktosy než kravské mléko, mohou obsahovat mléčné a probiotické kultury, a proto jsou snadněji stravitelné. V souvislosti s rozvojem mlékárenské technologie se začali vyrábět fermentované mléčné výrobky s nízkým obsahem laktosy. Bezlaktosové potraviny jsou ty, které obsahují méně než 10 mg laktosy na 100 g výrobku (0,01%). Pro stanovení obsahu laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích od Olma a.s., byla běžná metoda pro stanovení množství sacharidů upravena. Bílkoviny ze vzorku byly odstraněny vysrážením pomoci ethanolu a sacharosa v supernatantu byla hydrolyzována zředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Jako vnitřní standard místo xylitolu byl použit glycerol. Analýza byla provedena pomoci kapalinové chromatografie na koloně Cosmosil Sugar D a evaporative light scattering detektorem.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of lactose in flavored lactose free milk products

  • Popis výsledku anglicky

    Recently, dairy products with a low lactose content (less than 1% lactose) and lactose free (less than 0,01% lactose) 2 have been growing in popularity, even in people who do not have lactose intolerance. Therefore, the range of these products is also expanding. To control the production of lactose-free products, it is necessary to have an appropriate method of determining such low concentrations. In addition to special enzyme methods and sensors, which are relatively expensive and do not always provide reliable results, liquid chromatography can be used. The most sensitive method is anion-exchange chromatography with pulsed amperometric detection (HPAEC-PAD), but it is not widely used and available. Therefore, the method using an ELS detector (evaporative light scattering) has been developed, which involves removing proteins and concentrating the sample on a rotary evaporator with the addition of an internal standard. For flavoured fermented products, the method had to be further modified. Proteins were removed by ethanol precipitation and the sucrose was hydrolysed with dilute hydrochloric acid. Glycerol was used as an internal standard instead of xylitol. The acetonitrile:water gradient on a Cosmosil Sugar D column was used to separate the saccharides. The lactose quantification limit was 0,003%. The procedure was verified on 10 flavoured fermented products of Olma a.s.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    98-102

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku