Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rod monascus a jeho sekundární metabolity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922379" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922379 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ww-w.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3857/3773" target="_blank" >http://ww-w.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3857/3773</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rod monascus a jeho sekundární metabolity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rod Monascus patří do říše Fungi. Jedná se o askomycety známé a využívané v Asii již po staletí k barvení a konzervaci potravin či jako součást tradiční čínské medicíny. V západním světě se houba Monascus využívá k výrobě doplňků stravy. Zástupci rodu Monascus totiž produkují širokou škálu sekundárních metabolitů, z nichž u některých jsou prokázány významné biologické účinky. Nejvýznamnější metabolity jsou azafilonové pigmenty, monakoliny a mykotoxin citrinin. Širší produkce pigmentů a využití rodu Monascus v potravinářství je problematické, kvůli produkci nežádoucích látek jako je citrinin.

  • Název v anglickém jazyce

    Genus monascus and its secondary metabolites

  • Popis výsledku anglicky

    Genus Monascus belongs to the kingdom Fungi. These are ascomycetes known and used in Asia for centuries for food dyeing and conservation, or as part of traditional Chinese medicine. In the western world, Monascus fungus is used to produce food supplements. The representatives of genus Monascus produce a wide range of secondary metabolites, some of them having significant biological effects. The most important metabolites are azaphilone pigments, monacolins and mycotoxin citrinin. However, wider production of pigments and use of genus Monascus in food industry proves to be problematic because of the production of undesirable compounds such as citrinin. © 2021, Czech Society of Chemical Engineering.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    115

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    295-299

  • Kód UT WoS článku

    000661745400003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85109043690