Monascus secondary metabolites: production and biological activity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43893859" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43893859 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10295-012-1216-8" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s10295-012-1216-8</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10295-012-1216-8" target="_blank" >10.1007/s10295-012-1216-8</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Monascus secondary metabolites: production and biological activity
Popis výsledku v původním jazyce
The genus Monascus, comprising nine species, can reproduce either vegetatively with filaments and conidia or sexually by the formation of ascospores. The most well-known species of genus Monascus, namely, M. purpureus, M. ruber and M. pilosus, are oftenused for rice fermentation to produce red yeast rice, a special product used either for food coloring or as a food supplement with positive effects on human health. The colored appearance (red, orange or yellow) of Monascus-fermented substrates is produced by a mixture of oligoketide pigments that are synthesized by a combination of polyketide and fatty acid synthases. The major pigments consist of pairs of yellow (ankaflavin and monascin), orange (rubropunctatin and monascorubrin) and red (rubropunctamine and monascorubramine) compounds; however, more than 20 other colored products have recently been isolated from fermented rice or culture media. In addition to pigments, a group of monacolin substances and the mycotoxin citrinin can be
Název v anglickém jazyce
Monascus secondary metabolites: production and biological activity
Popis výsledku anglicky
The genus Monascus, comprising nine species, can reproduce either vegetatively with filaments and conidia or sexually by the formation of ascospores. The most well-known species of genus Monascus, namely, M. purpureus, M. ruber and M. pilosus, are oftenused for rice fermentation to produce red yeast rice, a special product used either for food coloring or as a food supplement with positive effects on human health. The colored appearance (red, orange or yellow) of Monascus-fermented substrates is produced by a mixture of oligoketide pigments that are synthesized by a combination of polyketide and fatty acid synthases. The major pigments consist of pairs of yellow (ankaflavin and monascin), orange (rubropunctatin and monascorubrin) and red (rubropunctamine and monascorubramine) compounds; however, more than 20 other colored products have recently been isolated from fermented rice or culture media. In addition to pigments, a group of monacolin substances and the mycotoxin citrinin can be
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Centrum kompetence pro výzkum biorafinací</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Industrial Microbiology&Biotechnology
ISSN
1367-5435
e-ISSN
—
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
169-181
Kód UT WoS článku
000313830400001
EID výsledku v databázi Scopus
—