Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologická inaktivace bakterií způsobujících hnilobu brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922746" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922746 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/21:43922757

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biologická inaktivace bakterií způsobujících hnilobu brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce je ověření účinnosti prostředků biologické ochrany plodin, zejména využití bakteriofágů proti fytopatogenním bakteriím. Cílovými bakteriemi jsou Dickeya dianthicola, Pectobacterium carotovorum, které způsobují hnilobu brambor a jiných plodin. Tyto fytopatogeny se vracejí zpět do oběhu a kontaminují další plodiny tím, že prací vody a hlína jsou vraceny zpět na pole, proto je třeba tyto materiály ošetřit, aby se zabránilo cirkulaci nákazy. Účinnost bakteriofágů byla testována v tekutých médiích pomocí bioreaktoru Biosan, kde byl kontinuálně měřen nárůst bakterií při různých teplotách (růstové křivky) a byl také sledován nárůst bakterií s přídavkem bakteriofágů. Další testy byly prováděny na pevných agarových půdách, kde byl vizuálně sledován nárůst bakterií a porovnán s nárůstem bakterií inhibovaným pomocí bakteriofágů. Podobné pokusy byly také provedeny přímo na plátcích brambor.

  • Název v anglickém jazyce

    Biological inactivation of bacteria causing potato rot

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work is to verify the effectiveness of biological crop protections products, especially the use of bacteriophages against phytopathogenic bacteria. The target bacteria are Dickeya dianthicola and Pectobacterium carotovorum, which cause rot of potatoes and other crops. These phytopathogens are returned to the circulation and contaminate other crops by being returned to the field by washing water and clay, so this materials need to be treated to prevent the circulation of infection. The efficacy of bacteriophages was tested in liquid media using a Biosan bioreactor, where the growth of bacteria was continously measured at different temperatures (growth curves) and the growth of bacteria with the addition of bacteriophages was also monitored. Other assays were performed on solid agar media, where the growth of bacteria was visually monitored and comapred with the growth of bacteria inhibited by bacteriophages. Similar experiments were also performed directly on potato slices.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů