Biologická inaktivace bakterií způsobujících hnilobu brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922746" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922746 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/21:43922757
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biologická inaktivace bakterií způsobujících hnilobu brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je ověření účinnosti prostředků biologické ochrany plodin, zejména využití bakteriofágů proti fytopatogenním bakteriím. Cílovými bakteriemi jsou Dickeya dianthicola, Pectobacterium carotovorum, které způsobují hnilobu brambor a jiných plodin. Tyto fytopatogeny se vracejí zpět do oběhu a kontaminují další plodiny tím, že prací vody a hlína jsou vraceny zpět na pole, proto je třeba tyto materiály ošetřit, aby se zabránilo cirkulaci nákazy. Účinnost bakteriofágů byla testována v tekutých médiích pomocí bioreaktoru Biosan, kde byl kontinuálně měřen nárůst bakterií při různých teplotách (růstové křivky) a byl také sledován nárůst bakterií s přídavkem bakteriofágů. Další testy byly prováděny na pevných agarových půdách, kde byl vizuálně sledován nárůst bakterií a porovnán s nárůstem bakterií inhibovaným pomocí bakteriofágů. Podobné pokusy byly také provedeny přímo na plátcích brambor.
Název v anglickém jazyce
Biological inactivation of bacteria causing potato rot
Popis výsledku anglicky
The aim of this work is to verify the effectiveness of biological crop protections products, especially the use of bacteriophages against phytopathogenic bacteria. The target bacteria are Dickeya dianthicola and Pectobacterium carotovorum, which cause rot of potatoes and other crops. These phytopathogens are returned to the circulation and contaminate other crops by being returned to the field by washing water and clay, so this materials need to be treated to prevent the circulation of infection. The efficacy of bacteriophages was tested in liquid media using a Biosan bioreactor, where the growth of bacteria was continously measured at different temperatures (growth curves) and the growth of bacteria with the addition of bacteriophages was also monitored. Other assays were performed on solid agar media, where the growth of bacteria was visually monitored and comapred with the growth of bacteria inhibited by bacteriophages. Similar experiments were also performed directly on potato slices.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů