Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Honey authenticity: analytical techniques, state of the art and challenges

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922795" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922795 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/RA/D1RA00069A" target="_blank" >https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/RA/D1RA00069A</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1039/d1ra00069a" target="_blank" >10.1039/d1ra00069a</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Honey authenticity: analytical techniques, state of the art and challenges

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Honey is a high-value, globally consumed, food product featuring a high market price strictly related to its origin. Moreover, honey origin has to be clearly stated on the label, and quality schemes are prescribed based on its geographical and botanical origin. Therefore, to enhance food quality, it is of utmost importance to develop analytical methods able to accurately and precisely discriminate honey origin. In this study, an all-time scientometric evaluation of the field is provided for the first time using a structured keyword on the Scopus database. The bibliometric analysis pinpoints that the botanical origin discrimination was the most studied authenticity issue, and chromatographic methods were the most frequently used for its assessment. Based on these results, we comprehensively reviewed analytical techniques that have been used in honey authenticity studies. Analytical breakthroughs and bottlenecks on methodologies to assess honey quality parameters using separation, bioanalytical, spectroscopic, elemental and isotopic techniques are presented. Emphasis is given to authenticity markers, and the necessity to apply chemometric tools to reveal them. Altogether, honey authenticity is an ever-growing field, and more advances are expected that will further secure honey quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Honey authenticity: analytical techniques, state of the art and challenges

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is a high-value, globally consumed, food product featuring a high market price strictly related to its origin. Moreover, honey origin has to be clearly stated on the label, and quality schemes are prescribed based on its geographical and botanical origin. Therefore, to enhance food quality, it is of utmost importance to develop analytical methods able to accurately and precisely discriminate honey origin. In this study, an all-time scientometric evaluation of the field is provided for the first time using a structured keyword on the Scopus database. The bibliometric analysis pinpoints that the botanical origin discrimination was the most studied authenticity issue, and chromatographic methods were the most frequently used for its assessment. Based on these results, we comprehensively reviewed analytical techniques that have been used in honey authenticity studies. Analytical breakthroughs and bottlenecks on methodologies to assess honey quality parameters using separation, bioanalytical, spectroscopic, elemental and isotopic techniques are presented. Emphasis is given to authenticity markers, and the necessity to apply chemometric tools to reveal them. Altogether, honey authenticity is an ever-growing field, and more advances are expected that will further secure honey quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    RSC Advances

  • ISSN

    2046-2069

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    19

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    22

  • Strana od-do

    11273-11294

  • Kód UT WoS článku

    000631974000016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85102980461