Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace řepkového medu na základě profilu těkavých látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917356" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917356 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakterizace řepkového medu na základě profilu těkavých látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hodnocení autenticity medu je často spojováno s ověřením jeho botanického původu. Nejčastějším jednodruhovým květovým medem v České republice je med řepkový, neboť je brukev řepka olejka (Brassica napus) pěstována ve velkém množství jako olejnina. Řepkový med je charakteristický rychlou krystalizací a specifickými senzorickými vlastnostmi. Chuť a vůně tohoto medu je nejčastěji popisována jako jemně aromatická až neutrální. Tato studie se zabývá charakterizací řepkového medu, zejména nalezením těkavých látek vhodných pro ověření botanického původu. Pro stanovení významných těkavých látek byla využita technika plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem. Potvrzení botanického původu řepkových medů bylo provedeno pomocí pylové analýzy. V rámci měření byly zhodnoceny klíčové senzorické sloučeniny a dále byly profily těkavých sloučenin zpracovány pomocí vícerozměrných statistických metod.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization rape honey based on a profile of volatiles

  • Popis výsledku anglicky

    The evaluation of the authenticity of honey is often associated with the verification of its botanical origin. The most common one-flowered blossom honey in the Czech Republic is rape honey, since brassic oil (Brassica napus) is grown in large quantities as an oil seed oil. Rape honey is characterized by rapid crystallization and specific sensory properties. The taste and smell of this honey is most often described as finely aromatic to neutral. This study deals with characterization of rapeseed honey, in particular with the finding of volatile substances suitable for verifying botanical origin. For the determination of significant volatile substances, a gas chromatographic technique with an olfactometric detector was used. Confirmation of the botanical origin of rape honey was done using pollen analysis. The key sensory compounds were evaluated and the profiles of volatile compounds were processed using multidimensional statistical methods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    1802-1433

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    27-31

  • Název nakladatele

    VŠCHT + VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    28. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku