Charakterizace řepkového medu na základě profilu těkavých látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917356" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917356 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace řepkového medu na základě profilu těkavých látek
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocení autenticity medu je často spojováno s ověřením jeho botanického původu. Nejčastějším jednodruhovým květovým medem v České republice je med řepkový, neboť je brukev řepka olejka (Brassica napus) pěstována ve velkém množství jako olejnina. Řepkový med je charakteristický rychlou krystalizací a specifickými senzorickými vlastnostmi. Chuť a vůně tohoto medu je nejčastěji popisována jako jemně aromatická až neutrální. Tato studie se zabývá charakterizací řepkového medu, zejména nalezením těkavých látek vhodných pro ověření botanického původu. Pro stanovení významných těkavých látek byla využita technika plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem. Potvrzení botanického původu řepkových medů bylo provedeno pomocí pylové analýzy. V rámci měření byly zhodnoceny klíčové senzorické sloučeniny a dále byly profily těkavých sloučenin zpracovány pomocí vícerozměrných statistických metod.
Název v anglickém jazyce
Characterization rape honey based on a profile of volatiles
Popis výsledku anglicky
The evaluation of the authenticity of honey is often associated with the verification of its botanical origin. The most common one-flowered blossom honey in the Czech Republic is rape honey, since brassic oil (Brassica napus) is grown in large quantities as an oil seed oil. Rape honey is characterized by rapid crystallization and specific sensory properties. The taste and smell of this honey is most often described as finely aromatic to neutral. This study deals with characterization of rapeseed honey, in particular with the finding of volatile substances suitable for verifying botanical origin. For the determination of significant volatile substances, a gas chromatographic technique with an olfactometric detector was used. Confirmation of the botanical origin of rape honey was done using pollen analysis. The key sensory compounds were evaluated and the profiles of volatile compounds were processed using multidimensional statistical methods.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
27-31
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—