Probiotický přípravek pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922815" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922815 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Probiotický přípravek pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční vzorek probiotického přípravku byl vyroben ze zbytků po druhé fázi strojního oddělení kuřecího masa. Proces výroby je minimalizován na nejnutnější kroky a zároveň s minimálním podílem přidaných látek. Zbytek po strojním oddělení drůbežího masa (ZSOM) je podroben šetrné alkalické hydrolýze, po oddělení pevných částic větších než 1 mm je celý hydrolyzát využit jako základ živného média pro probiotické mikroorganismy Enterococcus faecium. Pevný nerozložený podíl, který je separován po hydrolýze a před fermentací, je vysušen, rozemlet a zpětně přidáván k lyofilizátu nakultivovaných bakterií tak, aby bylo dosaženo požadovaného množství KTJ v 1 gramu finálního výrobku. Tento postup umožňuje jak kompletní využití pevného podílu ZSOM, tak standardizaci produkce probiotického preparátu z hlediska počtu životaschopných mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
Probiotic preparation for dogs from animal by-products hydrolyzate from poultry processing
Popis výsledku anglicky
A functional sample of the probiotic preparation was made from the residues after the second phase of the mechanical separation of the chicken meat. The production process is minimized to the essential steps and at the same time with a minimum of added substances. The residue after mechanical separation of poultry meat is subjected to mild alkaline hydrolysis. After hydrolysis separation of solid particles larger than 1 mm takes place and liquid hydrolyzate is used as a nutrient medium for the cultivation of probiotic microorganisms Enterococcus faecium. The solid phase, which is separated after hydrolysis and before fermentation, is dried, ground and added back to the lyophilized powder of bacteria so as to achieve the required amount of CFU in 1 gram of the final product. This procedure enables both the complete utilization of the residue after mechanical separation of poultry meat and the standardization of the production of the probiotic preparation in terms of the number of viable microorganisms.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
20801 - Environmental biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TN01000048" target="_blank" >TN01000048: Biorafinace jako oběhové technologie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TN01000048/01 – V010
Číselná identifikace
TN01000048/01 – V010
Technické parametry
Funkční vzorek Probiotického přípravku pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže představuje sypký prášek s obsahem probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium E1705 (NCIMB 10415) v koncentraci 1,9 x 10exp8 KTJ/g a který je vyrobený dle schématu uvedeného v přiloženém dokumentu. Podstatou technického řešení je minimalizace vstupů a jednotkových operací při současném efektivním, bezodpadovém využití vstupní suroviny, zbytku po strojním oddělení kuřecího masa.
Ekonomické parametry
K výrobě funkčního vzorku je využito odpadní suroviny po druhé strojní separaci drůbežího masa, přičemž tato surovina je zpracována v plném rozsahu a nevzniká tak další odpadní materiál, který by vyžadoval likvidaci. Zároveň byl navržen postup, který umožňuje vynechat jinak běžné kroky, jako jsou sterilace za vysokých teplot či přídavek drahých živin. Pro výrobu finálního preparátu je dále využito separátního zpracování termolabilní složky, která je po lyofilizaci zpětně míchána s pomletým vysušeným zbytkem nerozloženého podílu. Minimalizace vstupních surovin a energeticky náročných kroků výrazně snižuje ekonomické náklady na celý proces a představuje tak vysoce rentabilní technologii valorizace VŽP na produkt s přidanou hodnotou.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
—
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, RABBIT Trhový Štěpánov, a.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—