Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of pasteurization and high pressure processing on the antioxidant activity of filtered and unfiltered lager beer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922883" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922883 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.researchgate.net/publication/353514128_Influence_of_pasteurization_and_high_pressure_processing_on_the_antioxidant_activity_of_filtered_and_unfiltered_lager_beer" target="_blank" >https://www.researchgate.net/publication/353514128_Influence_of_pasteurization_and_high_pressure_processing_on_the_antioxidant_activity_of_filtered_and_unfiltered_lager_beer</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of pasteurization and high pressure processing on the antioxidant activity of filtered and unfiltered lager beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to assess the impact of various final stabilization methods on the antioxidant activity of filtered and unfiltered lager beers, as well as to evaluate further changes during storage at various temperatures. Beers were processed by thermal pasteurization and by high pressure processing. The antioxidant activity was measured by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) assay and by ferric ion reducing antioxidant power (FRAP) assay. The concentration of total polyphenols was also evaluated. Changes observed in the antioxidant activity during the storage period of 8 weeks were not associated with the type of the applied stabilization method. Increased storage temperature had negative impact on the antioxidant activity. Filtered beers exhibited lower values of antioxidant activity and lower concentration of total polyphenols in comparison to unfiltered samples. The results indicate that both thermal pasteurization and high pressure processing can preserve oxidative stability of beer and are, therefore, applicable methods for its shelf-life extension.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of pasteurization and high pressure processing on the antioxidant activity of filtered and unfiltered lager beer

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to assess the impact of various final stabilization methods on the antioxidant activity of filtered and unfiltered lager beers, as well as to evaluate further changes during storage at various temperatures. Beers were processed by thermal pasteurization and by high pressure processing. The antioxidant activity was measured by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) assay and by ferric ion reducing antioxidant power (FRAP) assay. The concentration of total polyphenols was also evaluated. Changes observed in the antioxidant activity during the storage period of 8 weeks were not associated with the type of the applied stabilization method. Increased storage temperature had negative impact on the antioxidant activity. Filtered beers exhibited lower values of antioxidant activity and lower concentration of total polyphenols in comparison to unfiltered samples. The results indicate that both thermal pasteurization and high pressure processing can preserve oxidative stability of beer and are, therefore, applicable methods for its shelf-life extension.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    229-235

  • Kód UT WoS článku

    000702880300004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85120740696