Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Free and conjugated Alternaria and Fusarium mycotoxins during Pilsner malt production and double-mash brewing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925062" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925062 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130926" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130926</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130926" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2021.130926</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Free and conjugated Alternaria and Fusarium mycotoxins during Pilsner malt production and double-mash brewing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Malting and brewing have previously been demonstrated to be risky procedures in terms of mycotoxins contamination. The goal of the study was to describe the fate of less investigated Fusarium and Alternaria mycotoxins, together with their conjugates, during these processes. The Pilsner malt producing process, together with double-mash brewing, were performed in a pilot-scale malting and brewery plants to simulate production of lager - the most popular type of central European beer. In addition, changes in temperature during barley germination were investigated to assess the influence of this critical step. QuEChERS-like extraction followed by UHPLC–HRMS/MS were utilized to quantify the mass balance of 13 mycotoxins and four of their conjugates. The results confirmed germination as the most determining malting step, followed by mashing of malt during brewing. Occurrence of type A trichothecenes, Alternaria mycotoxins and their conjugates in the final beer product indicates the need to take mitigation measures. © 2021 Elsevier Ltd

  • Název v anglickém jazyce

    Free and conjugated Alternaria and Fusarium mycotoxins during Pilsner malt production and double-mash brewing

  • Popis výsledku anglicky

    Malting and brewing have previously been demonstrated to be risky procedures in terms of mycotoxins contamination. The goal of the study was to describe the fate of less investigated Fusarium and Alternaria mycotoxins, together with their conjugates, during these processes. The Pilsner malt producing process, together with double-mash brewing, were performed in a pilot-scale malting and brewery plants to simulate production of lager - the most popular type of central European beer. In addition, changes in temperature during barley germination were investigated to assess the influence of this critical step. QuEChERS-like extraction followed by UHPLC–HRMS/MS were utilized to quantify the mass balance of 13 mycotoxins and four of their conjugates. The results confirmed germination as the most determining malting step, followed by mashing of malt during brewing. Occurrence of type A trichothecenes, Alternaria mycotoxins and their conjugates in the final beer product indicates the need to take mitigation measures. © 2021 Elsevier Ltd

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    369

  • Číslo periodika v rámci svazku

    FEB 1 2022

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    nestrankovano

  • Kód UT WoS článku

    000709529100006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85114026570