Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234843" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234843 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ječmen, podobně jako jiné obilniny, může být kontaminován mykotoxiny, které jsou produkovány již v polních podmínkách vláknitými houbami. Vysoké zdravotní riziko pro konzumenty pak spočívá v přenosu těchto sekundárních metabolitů do finálních produktů, např. piva. Cílem této studie bylo posoudit transfer Fusariových mykotoxinů, zejména deoxynivalenolu (DON), deoxynivalenol-3-glukosidu (D3G) a enniatinů (ENNs) ze zrna přes slad a další meziprodukty až do piva. Zatímco v průběhu sladování hladina DON a D3G po namáčecích cyklech klesala, u hotového sladu opět rapidně vzrostla. V porovnání s původním nesladovaným zrnem ječmene obsahoval slad přibližně 80 % DON a 260 % D3G. Při rmutování byl v porovnání se sladem zjištěn výrazný nárůst hladin DON a D3G, a to o 600, resp. 800 %. Tato skutečnost může být způsobena přechodem z maskovaných forem mykotoxinu. Za zmínku stojí skutečnost, že v mlátu byly hladiny DON a D3G pod hranicí detekce. V případě enniatinů se jejich hladina v průběhu sladován

  • Název v anglickém jazyce

    The Fate of Mycotoxins during Malting and Brewing

  • Popis výsledku anglicky

    Barley, as well as others cereals, can be contaminated by mycotoxins which are produced by filamentous fungi as secondary metabolites under the field conditions. The highest health risk for costumers is that these toxins can survive during food processing and thus they pass into final products, such as beer. The aim of the presented study was to evaluate the transfer of Fusarium mycotoxins, namely deoxynivalenol (DON), deoxynivalenol-3-glucoside (D3G) and enniatins (ENNs), into malt, beer, and their intermediate products. Concerning the fate of DON a D3G during malting, their levels are decreased during the steeping stage, however, rapid increase of their levels was observed within the germination process. Final malt contained approx. 80% of DON and 260% of D3G levels compared to the initial barley. Further increase of DON and D3G levels was proven during mashing of malt, their levels increased up to 600 and 800%, respectively, when comparing with starting malt. This phenomenon can be

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    708-715

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 11. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    341786800089