Náhrada sacharózy cukernými alkoholy v pekařské výrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927466" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927466 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Náhrada sacharózy cukernými alkoholy v pekařské výrobě
Popis výsledku v původním jazyce
Rostoucí prevalence obezity a souvisejících zdravotních komplikací vede k potřebě vývoje, výroby a konzumace potravin se sníženým podílem zdravotně zatěžujících látek, jako jsou cukr, sůl a tuky. V daném příspěvku se zaměříme na náhradu sacharózy (řepný nebo třtinový cukr) ve vybraném druhu oblíbeného jemného pečiva, muffinů. Jedním z řešení vývoje pečiva s nižší energetickou hodnotou je použití kombinace polyolů, nízkoenergetických sladidel, jako částečné nebo úplné náhrady cukru v receptuře pečiva. Předkládaný článek bude zaměřen na sledování vlivu náhrady cukru polyoly v pekařských výrobcích s ohledem na jejich vyváženou nutriční hodnotu, kvalitu a organoleptické vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Substitution of sucrose by sugar alcohols in bakery production
Popis výsledku anglicky
The increasing prevalence of obesity and related health complications leads to the need for the development, production and consumption of foods with a reduced proportion of harmful substances such as sugar, salt and fat. In this post, we will focus on replacing sucrose (beet or cane sugar) in a selected type of popular soft pastry, muffins. One of the solutions for the development of pastries with a lower energy value is the use of a combination of polyols, low-energy sweeteners, as a partial or complete replacement for sugar in the pastry recipe. The presented article will focus on monitoring the effect of polyol sugar replacement in bakery products with regard to their balanced nutritional value, quality and organoleptic properties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2023
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—