Stanovení obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích na českém trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928116" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928116 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2023.pdf" target="_blank" >https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích na českém trhu
Popis výsledku v původním jazyce
Smažené zeleninové lupínky jsou prezentovány jako „zdravější“ varianta k tradičním smaženým bramborovým lupínkům. Zelenina pro jejich přípravu, disponuje vysokým obsahem redukujících cukrů, které jsou limitujícím prekurzorem pro vznik procesního kontaminantu akrylamidu, jehož obsah může být v těchto výrobcích mnohonásobně vyšší nežli v lupíncích bramborových. V současné době není obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A) legislativně regulován. Evropskou komisí byly stanoveny tzv. porovnávací hodnoty, kterými se ověřuje účinnost opatření ke snížení akrylamidu v potravinách. Dosavadní hodnoty jsou platné pro potraviny přispívající nejvíce dietární expozici akrylamidu. Nyní se uvažuje o zavedení maximálních limitů a nových porovnávacích hodnot pro další potraviny, kterými jsou právě i zeleninové lupínky. U nich je uvažována hodnota 700 µg/kg. Cílem této práce bylo proto stanovit obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích dostupných na českém trhu. Vzorky byly analyzovány pomocí ultraúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS). Z výsledků vyplývá, že obsah akrylamidu překročil v některých výrobcích uvažovanou porovnávací hodnotu i více než 2x.
Název v anglickém jazyce
Determination of acrylamide in vegetable crisps available on the Czech market
Popis výsledku anglicky
Fried vegetable chips are presented as a "healthier" alternative to traditional fried potato chips. The vegetables for their preparation have a high content of reducing sugars, which are a limiting precursor for the formation of the processing contaminant acrylamide. The content of acrylamide can be many times higher in these products than in potato chips. Currently, the content of acrylamide (probable human carcinogen group 2A) is not legislatively regulated. The European Commission has established so-called comparative values, which verify the effectiveness of measures to reduce acrylamide in food. The current values are valid for the foods contributing the most to acrylamide dietary exposure. The introduction of maximum limits and new benchmark levels for other foods, such as vegetable crisps, is now being considered. For them, a value of 700 µg/kg is considered. The aim of this work was therefore to determine the content of acrylamide in vegetable crisps available on the Czech market. The samples were analyzed using ultra-performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry (U-HPLC-MS/MS). The results show that the acrylamide content in some products exceeded the considered benchmark levels by more than 2x.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
—
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Chémia a technológie pre život, 25. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou
ISBN
978-80-8208-106-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
126-127
Název nakladatele
Slovenská chemická knižnica Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenské technické univerzity v Bratislave
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
22. 11. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—