Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928116" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928116 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2023.pdf" target="_blank" >https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Smažené zeleninové lupínky jsou prezentovány jako „zdravější“ varianta k tradičním smaženým bramborovým lupínkům. Zelenina pro jejich přípravu, disponuje vysokým obsahem redukujících cukrů, které jsou limitujícím prekurzorem pro vznik procesního kontaminantu akrylamidu, jehož obsah může být v těchto výrobcích mnohonásobně vyšší nežli v lupíncích bramborových. V současné době není obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A) legislativně regulován. Evropskou komisí byly stanoveny tzv. porovnávací hodnoty, kterými se ověřuje účinnost opatření ke snížení akrylamidu v potravinách. Dosavadní hodnoty jsou platné pro potraviny přispívající nejvíce dietární expozici akrylamidu. Nyní se uvažuje o zavedení maximálních limitů a nových porovnávacích hodnot pro další potraviny, kterými jsou právě i zeleninové lupínky. U nich je uvažována hodnota 700 µg/kg. Cílem této práce bylo proto stanovit obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích dostupných na českém trhu. Vzorky byly analyzovány pomocí ultraúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS). Z výsledků vyplývá, že obsah akrylamidu překročil v některých výrobcích uvažovanou porovnávací hodnotu i více než 2x.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of acrylamide in vegetable crisps available on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    Fried vegetable chips are presented as a &quot;healthier&quot; alternative to traditional fried potato chips. The vegetables for their preparation have a high content of reducing sugars, which are a limiting precursor for the formation of the processing contaminant acrylamide. The content of acrylamide can be many times higher in these products than in potato chips. Currently, the content of acrylamide (probable human carcinogen group 2A) is not legislatively regulated. The European Commission has established so-called comparative values, which verify the effectiveness of measures to reduce acrylamide in food. The current values are valid for the foods contributing the most to acrylamide dietary exposure. The introduction of maximum limits and new benchmark levels for other foods, such as vegetable crisps, is now being considered. For them, a value of 700 µg/kg is considered. The aim of this work was therefore to determine the content of acrylamide in vegetable crisps available on the Czech market. The samples were analyzed using ultra-performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry (U-HPLC-MS/MS). The results show that the acrylamide content in some products exceeded the considered benchmark levels by more than 2x.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Chémia a technológie pre život, 25. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-8208-106-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    126-127

  • Název nakladatele

    Slovenská chemická knižnica Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenské technické univerzity v Bratislave

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    22. 11. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku