Pečení chleba – technologický a chemicko-inženýrský pohled
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43928926" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43928926 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/24:43928926
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pečení chleba – technologický a chemicko-inženýrský pohled
Popis výsledku v původním jazyce
Seminář uspořádaný pro výzkumníky a odborníky z pekařského oboru, výstup projektu QL24010110, podpořeného agenturou NAZV Ministerstva zemědělství ČR "Úspora spotřeby energie při pečení chleba pomocí optimalizace teplotního režimu s využitím numerických modelů, korelací a umělé inteligence". V úvodní části semináře byl představen řešitelský tým a byly uvedeny hlavní cíle projektu. Dále následovaly přednášky zaměřené na proces přípravy a pečení chleba, na použité procesní analogie sdílení tepla a hmoty, postupy vedoucí k optimalizaci pečné křivky a přehled procesních kontaminantů (zejména akrylamidu). Cílem projektu je vytvořit softwarový prostředek použitelný v pekárenském provozu, který má po zadání kritických parametrů typu složení těsta a nastavení průmyslové pekařské pece ukázat možnosti korekce stávajícího procesu pečení chleba v jeho jednotlivých fázích zapařování, zapékání, propékání a dopékání.
Název v anglickém jazyce
Bread baking – a technological and chemical-engineering aspects
Popis výsledku anglicky
Seminar organized for researchers and experts from the bakery branch, output of the project QL24010110 of the Ministry of Agriculture of the Czech Republic “Saving energy consumption in bread baking by optimizing the temperature regime using numerical models, correlations and artificial intelligence”. In the introduction of the seminar, the research team was introduced and the main objectives of the project were presented. This was followed by presentations focusing on the bread preparation and baking process, the process analogies used for heat and mass transfer, procedures leading to optimization of the baking curve and an overview of process contaminants, in particular the acrylamide. The goal of the project is to create a software tool that can be used in industrial bakeries, which, after entering critical parameters such as the dough composition and the settings of the industrial bakery oven, should show the possibilities of correcting the existing bread baking process in its individual phases: steaming, initial baking, baking itself and final stage of baking.
Klasifikace
Druh
M - Uspořádání konference
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QL24010110" target="_blank" >QL24010110: Úspora spotřeby energie při pečení chleba pomocí optimalizace teplotního režimu s využitím numerických modelů, korelací a umělé inteligence</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Praha
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
28
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce