Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Physicochemical, sugar, and volatile profile characterization of blong song, bidens, coffee, and mint honeys originating from Vietnam

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43929764" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43929764 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/24:43881448

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2024.2378514#abstract" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2024.2378514#abstract</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2024.2378514" target="_blank" >10.1080/00218839.2024.2378514</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physicochemical, sugar, and volatile profile characterization of blong song, bidens, coffee, and mint honeys originating from Vietnam

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, the pollen analysis, physicochemical and volatile profiles of blong song, bidens, coffee, and mint honeys from Vietnam were analyzed. The primary pollen content was 87.0%, 37.5%, 5.7%, and 2.7% in the blong song, coffee, bidens, and mint honey, respectively. The average values of the physicochemical properties ranged from 9.4 to 33.5 mS m(-1) for electrical conductivity, from 9.5 to 19.7 meq kg(-1) for free acidity, from &lt;2 to 10.7 DN for diastase activity, from 0 to 44.7 mm Pfund for color, and from 2.9 to 39.2 mg kg(-1) for 5-hydroxymethyl-2-furfural (5-HMF) showed statistically significant differences (p &lt; 0.05) among the four types of honey. Principal component analysis (PCA) of sugars revealed that trehalose was typical for blong song honey; melibiose, sucrose, and maltose for bidens honey; and turanose for mint honey. Using headspace solid phase microextraction coupled with gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME/GC-MS) several specific volatile compounds for each honey type were identified: linalool oxide isomers for blong song honey, acetic acid phenylethyl ester for bidens honey, citral, nonanoic acid, alpha-terpineol, 1-nonanol, and benzeneacetaldehyde for coffee honey and menthol isomers, and isomethyl acetate for mint honey. The results provide comprehensive data on chemometrics, melissopalynological profiles, and volatile compounds analysis for the classification of honey with different floral origins from Vietnam.

  • Název v anglickém jazyce

    Physicochemical, sugar, and volatile profile characterization of blong song, bidens, coffee, and mint honeys originating from Vietnam

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the pollen analysis, physicochemical and volatile profiles of blong song, bidens, coffee, and mint honeys from Vietnam were analyzed. The primary pollen content was 87.0%, 37.5%, 5.7%, and 2.7% in the blong song, coffee, bidens, and mint honey, respectively. The average values of the physicochemical properties ranged from 9.4 to 33.5 mS m(-1) for electrical conductivity, from 9.5 to 19.7 meq kg(-1) for free acidity, from &lt;2 to 10.7 DN for diastase activity, from 0 to 44.7 mm Pfund for color, and from 2.9 to 39.2 mg kg(-1) for 5-hydroxymethyl-2-furfural (5-HMF) showed statistically significant differences (p &lt; 0.05) among the four types of honey. Principal component analysis (PCA) of sugars revealed that trehalose was typical for blong song honey; melibiose, sucrose, and maltose for bidens honey; and turanose for mint honey. Using headspace solid phase microextraction coupled with gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME/GC-MS) several specific volatile compounds for each honey type were identified: linalool oxide isomers for blong song honey, acetic acid phenylethyl ester for bidens honey, citral, nonanoic acid, alpha-terpineol, 1-nonanol, and benzeneacetaldehyde for coffee honey and menthol isomers, and isomethyl acetate for mint honey. The results provide comprehensive data on chemometrics, melissopalynological profiles, and volatile compounds analysis for the classification of honey with different floral origins from Vietnam.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH

  • ISSN

    0021-8839

  • e-ISSN

    2078-6913

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Červenec

  • Stát vydavatele periodika

    ZA - Jihoafrická republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001280372200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85199984008