Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj a ověření metody pro hodnocení těkavých látek v čerstvých českých medech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920282" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920282 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj a ověření metody pro hodnocení těkavých látek v čerstvých českých medech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší studie (vypracováno v rámci projektu QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn) byla příprava a ověření metodiky pro hodnocení těkavých látek medu a využití ověřené metody pro proměření profilu těkavých látek autentických českých medů. Soubor 101 vzorků čerstvých medů získaných od tuzemských včelařů v roce 2019 byl podroben stanovení těkavých látek pomocí techniky HS-SPME-GC/MS (headspace mikroextrakce s tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostním detektorem). Cílenou analýzou bylo možné identifikovat až 100 sledovaných těkavých látek; majoritními těkavými látkami identifikovanými u 10 medů byly: benzaldehyd, estery mastných kyselin, p-cymenen, hotrienol a 2fenyletanol. Data získaná necílenou analýzou, tj. fingerprinty pro kontrolní vzorky, standardy i všechny vzorky medů, byla statisticky zpracována vícerozměrnou statistickou metodou, tj. analýzou hlavních komponent (PCA).

  • Název v anglickém jazyce

    Development and verification of method for evaluation of volatile substances in fresh Czech honeys

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study (elaborated within the project QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis) was to prepare and verify a methodology to assess the volatile substances of honey and to use this method to measure the profile of volatile substances of authentic Czech honeys. For a set of 101 samples of fresh honeys collected from local beekeepers in year 2019, volatiles compounds were determined using the HS-SPME-GC/MS technique (headspace solid-phase microextraction-gas chromatographymass spectrometry). By targeted analysis it was possible to identify up to 100 volatile substances; the major volatile substances identified in 10 analyzed honeys were as follows: benzaldehyde, fatty acids esters, p-cymenene, hotrienol and 2-phenylethanol. Data obtained by non-targeted analysis, i.e. fingerprints for control samples, standards and all honey samples, were statistically processed using a multivariate statistical method, i.e. principal component analysis (PCA).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin

  • ISBN

    978-80-7592-061-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    96-102

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku