Vývoj a ověření metody pro hodnocení těkavých látek v čerstvých českých medech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920282" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920282 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj a ověření metody pro hodnocení těkavých látek v čerstvých českých medech
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší studie (vypracováno v rámci projektu QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn) byla příprava a ověření metodiky pro hodnocení těkavých látek medu a využití ověřené metody pro proměření profilu těkavých látek autentických českých medů. Soubor 101 vzorků čerstvých medů získaných od tuzemských včelařů v roce 2019 byl podroben stanovení těkavých látek pomocí techniky HS-SPME-GC/MS (headspace mikroextrakce s tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostním detektorem). Cílenou analýzou bylo možné identifikovat až 100 sledovaných těkavých látek; majoritními těkavými látkami identifikovanými u 10 medů byly: benzaldehyd, estery mastných kyselin, p-cymenen, hotrienol a 2fenyletanol. Data získaná necílenou analýzou, tj. fingerprinty pro kontrolní vzorky, standardy i všechny vzorky medů, byla statisticky zpracována vícerozměrnou statistickou metodou, tj. analýzou hlavních komponent (PCA).
Název v anglickém jazyce
Development and verification of method for evaluation of volatile substances in fresh Czech honeys
Popis výsledku anglicky
The aim of our study (elaborated within the project QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis) was to prepare and verify a methodology to assess the volatile substances of honey and to use this method to measure the profile of volatile substances of authentic Czech honeys. For a set of 101 samples of fresh honeys collected from local beekeepers in year 2019, volatiles compounds were determined using the HS-SPME-GC/MS technique (headspace solid-phase microextraction-gas chromatographymass spectrometry). By targeted analysis it was possible to identify up to 100 volatile substances; the major volatile substances identified in 10 analyzed honeys were as follows: benzaldehyde, fatty acids esters, p-cymenene, hotrienol and 2-phenylethanol. Data obtained by non-targeted analysis, i.e. fingerprints for control samples, standards and all honey samples, were statistically processed using a multivariate statistical method, i.e. principal component analysis (PCA).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin
ISBN
978-80-7592-061-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
96-102
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 2. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—