Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Probiotický přípravek formulovaný na bázi vedlejších zemědělsko-potravinářských surovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930531" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930531 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Probiotický přípravek formulovaný na bázi vedlejších zemědělsko-potravinářských surovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum. Vybrané kmeny tohoto druhu vykazují prospěšné probiotické vlastnosti jak pro lidi, tak hospodářská zvířata a funkční vzorek by mohl spadat i do kategorie zootechnických doplňkových látek. Povolenou Novou potravinou je dle Prováděcího nařízení Komise (EU) 2017/24701 Clostridium butyricum CBM 588. Tato bakterie byla dále shledána jako bezpečná a prospěšná například pro kuřata, selata a krůty.Funkční vzorek představuje biologický materiál vhodného složení, který byl vyroben novým postupem z vedlejších surovin potravinářské výroby, konkrétně mláta, postupem šetrné hydrolýzy a následné fermentace a s využitím látek povolených v potravinářských výrobcích. Clostridium butyricum je ve funkčním vzorku přítomno ve formě bakteriálních endospor (4 x 10exp7) což umožňuje přežít podmínky trávicího traktu, efektivně působit ve střevě a zároveň ovlivnit stabilitu výrobku. Doprovodnými látkami jsou nerozložené zbytky mláta, které bylo využito jako substrát pro výživu probiotických bakterií. Funkční vzorek má podobu jemného prášku s drobnými zbytky mláta vláknité povahy, je hnědé barvy s charakteristickou vůní majoritního produktu fermentace, kyseliny máselné.

  • Název v anglickém jazyce

    Probiotic preparation formulated on the basis of agri-food by-products

  • Popis výsledku anglicky

    The functional sample is a probiotic preparation made from by-products of brewery production containing spores of the probiotic bacterium Clostridium butyricum. Selected strains of this species show beneficial probiotic properties for both humans and livestock and the functional sample could also fall into the category of zootechnical feed additives. The authorised novel food is Clostridium butyricum CBM 588 according to Regulation (EU) 2017/24701. This bacterium has furthermore been found to be safe and beneficial for chickens, piglets and turkeys. The functional sample represents a biological material of a suitable composition that has been produced by a novel process from beer production by-products, namely brewers spent grain (BSG), by a process of gentle hydrolysis and subsequent fermentation and using substances permitted in food products. Clostridium butyricum is present in the functional sample in the form of bacterial endospores (4 x 10exp7), which allows it to survive the conditions of the digestive tract, to act efficiently in the intestine and to influence the stability of the product. Accompanying substances are undecomposed residues of the BSG which have been used as a substrate for the nutrition of the probiotic bacteria. The functional sample takes the form of a fine powder with small residues of fibrous nature, brown in colour with a characteristic aroma of the major fermentation product, butyric acid.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20801 - Environmental biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TN02000044" target="_blank" >TN02000044: Biorafinace a cirkulární ekonomika pro udržitelnost</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TN02000044/4-V3

  • Číselná identifikace

    TN02000044/4-V3

  • Technické parametry

    Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum připravený novým způsobem. Nastavené podmínky výroby umožnily přípravu biologického vzorku s obsahem 4 x 10exp7/g životaschopných bakteriálních spor Clostridium butyricum s výtěžkem 56 % produktu na původní navážku sušeného mláta.

  • Ekonomické parametry

    Probiotický přípravek je vyroben z odpadního pivovarského mláta, které i) není dále mechanicky upravováno, ii) po zvoleném způsobu hydrolýzy a inokulačního poměru obsahuje tolerované množství inhibitorů a umožňuje tak proliferaci bakterie bez aditivních kroků detoxifikace hydrolyzátu, iii) po zvoleném postupu hydrolýzy poskytuje veškeré potřebné živiny pro růst probiotické bakterie bez nutnosti přídavku dalších složek; iv) nehydrolyzované zbytky zůstávají součástí probiotického preparátu a není potřeba přidávat další plnidla, surovina je spotřebována beze zbytku.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, EcoFuel Laboratories s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem