Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Probiotika z pohledu praktického lékaře - kmeny bakterií používané jako probiotika, jejich účinek, bezpečnost a dávkování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F11%3A43870561" target="_blank" >RIV/62157124:16370/11:43870561 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Probiotika z pohledu praktického lékaře - kmeny bakterií používané jako probiotika, jejich účinek, bezpečnost a dávkování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Autoři tohoto článku se zabývají problematikou probiotik, a to jednotlivým kmenům bakterií, které jsou používané jako probiotika a dále jejich použitím v klinické praxi. Kmeny bakterií používané jako probiotika se rozdělují do 2 základních skupin. Jednáse o bakterie mléčného kvašení, kam zařazujeme bakterie ze tří rodů: Bifidobacterium, Lactobacillus a Lactococcus. Do druhé skupiny patří probiotické organismy, které představují nepatogenní izoláty, např. Escherichia coli, Clostridium butyricum nebo kvasinku Saccharomyces boulardii. Mechanismus probiotického účinku spočívá buď v produkci substancí, které mohou inhibičně působit na bakterie, nebo ve schopnosti adherovat na střevní epitel a kompetitivní inhibicí blokovat adhezní místa pro potenciálně patogenní bakterie. Další z mechanizmů účinku, které se můžou uplatnit, je možnost využití živin probiotickými bakteriemi, které by jinak byly spotřebovány patogenními mikroorganismy. Probiotické bakterie se podílí i na tvorbě vitamínů a maj

  • Název v anglickém jazyce

    Probiotics from the view of general practicioner - bacteria species used as a probiotics, their effect, safety and dosage

  • Popis výsledku anglicky

    The authors of this article deal with the question of probiotics, namely particular bacteria species used as a probiotics and their further use in clinical practice. Bacteria species used as a probiotics classify into two basic groups. First group are bacteria of lactic fermentation. There are three kinds of them: Bifidobacterium, Lactobacillus a Lactococcus. In the second group there are probiotic organisms like non-pathogenic isolate (Escherichia coli, Clostridium butyricum) and yeast (Saccharomyces boulardii). The mechanism of probiotic effect consists in production of substances (able to inhibit bacteria) or ability to adhere to intestinal epithelium and protect adhesion sites against potential pathogenic bacteria by competitive inhibition. Next mechanism is use of nutrients by those bacteria which would be otherwise consumed by pathogenic microorganisms. Probiotic bacteria participate in creation of vitamins and influence positively absorption of minerals (especially calcium) or f

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Praktický lékař

  • ISSN

    0032-6739

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    91

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    586-589

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus