Probiotika z pohledu praktického lékaře - kmeny bakterií používané jako probiotika, jejich účinek, bezpečnost a dávkování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F11%3A43870561" target="_blank" >RIV/62157124:16370/11:43870561 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Probiotika z pohledu praktického lékaře - kmeny bakterií používané jako probiotika, jejich účinek, bezpečnost a dávkování
Popis výsledku v původním jazyce
Autoři tohoto článku se zabývají problematikou probiotik, a to jednotlivým kmenům bakterií, které jsou používané jako probiotika a dále jejich použitím v klinické praxi. Kmeny bakterií používané jako probiotika se rozdělují do 2 základních skupin. Jednáse o bakterie mléčného kvašení, kam zařazujeme bakterie ze tří rodů: Bifidobacterium, Lactobacillus a Lactococcus. Do druhé skupiny patří probiotické organismy, které představují nepatogenní izoláty, např. Escherichia coli, Clostridium butyricum nebo kvasinku Saccharomyces boulardii. Mechanismus probiotického účinku spočívá buď v produkci substancí, které mohou inhibičně působit na bakterie, nebo ve schopnosti adherovat na střevní epitel a kompetitivní inhibicí blokovat adhezní místa pro potenciálně patogenní bakterie. Další z mechanizmů účinku, které se můžou uplatnit, je možnost využití živin probiotickými bakteriemi, které by jinak byly spotřebovány patogenními mikroorganismy. Probiotické bakterie se podílí i na tvorbě vitamínů a maj
Název v anglickém jazyce
Probiotics from the view of general practicioner - bacteria species used as a probiotics, their effect, safety and dosage
Popis výsledku anglicky
The authors of this article deal with the question of probiotics, namely particular bacteria species used as a probiotics and their further use in clinical practice. Bacteria species used as a probiotics classify into two basic groups. First group are bacteria of lactic fermentation. There are three kinds of them: Bifidobacterium, Lactobacillus a Lactococcus. In the second group there are probiotic organisms like non-pathogenic isolate (Escherichia coli, Clostridium butyricum) and yeast (Saccharomyces boulardii). The mechanism of probiotic effect consists in production of substances (able to inhibit bacteria) or ability to adhere to intestinal epithelium and protect adhesion sites against potential pathogenic bacteria by competitive inhibition. Next mechanism is use of nutrients by those bacteria which would be otherwise consumed by pathogenic microorganisms. Probiotic bacteria participate in creation of vitamins and influence positively absorption of minerals (especially calcium) or f
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Praktický lékař
ISSN
0032-6739
e-ISSN
—
Svazek periodika
91
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
586-589
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—