Zhodnocení nutriční, mikrobiologické a senzorické kvality másel na českém trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930895" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930895 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení nutriční, mikrobiologické a senzorické kvality másel na českém trhu
Popis výsledku v původním jazyce
V monitoringu kvality vzorků másel z českého trhu byly zastoupeny výrobky z evropských zemí (Polsko, Německo, Rakousko, Francie, Itálie, Irsko) i z české produkce. Produkce byla konvenční i z kontrolovaného ekologického zemědělství (BIO). Mikrobiologickou kvalitu technologického zpracování prokázaly nízkými hodnotami celkového počtu mikroorganizmů a plísní. Obsah trans-nenasycených mastných kyselin se výrazně lišil v závislosti na plemeni a způsobu krmení. Celková senzorická jakost vzorků byla hodnocena v rozmezí dobrá až výborná.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the nutritional, microbiological and sensory quality of butters on the Czech market
Popis výsledku anglicky
In the monitoring of the quality of butter samples from the Czech market, products from European countries (Poland, Germany, Austria, France, Italy, Ireland) and from Czech production were represented. The production was conventional and from controlled organic farming (BIO). The microbiological quality of technological processing was demonstrated by low values of the total number of microorganisms and molds. The content of trans-unsaturated fatty acids differed significantly depending on the breed and feeding method. The overall sensory quality of the samples was evaluated in the range of good to excellent.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
13
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
MAFRA, a.s.
Verze
—