Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologie zpracování řepkového oleje na profil těkavých látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930966" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930966 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43930971

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv technologie zpracování řepkového oleje na profil těkavých látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spektrum těkavých látek je obvykle charakteristické pro danou potravinu/surovinu a může sloužit jako ukazatel kvality nebo autenticity. Cílem této práce bylo na základě profilů těkavých látek získaných pomocí HS-SPME GC-MS rozlišit surové oleje podle typu zpracování, a to odlišit oleje extrahované, lisované za studena a za tepla. Měření bylo realizováno na vzorcích olejů laboratorně připravených ze semen 8 odrůd řepky olejné. K datům byly použity přístupy cílené i necílené analýzy a pokročilé statistické zpracování.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of rapeseed oil processing technology on the profile of volatile compounds

  • Popis výsledku anglicky

    The spectrum of volatile compounds is usually characteristic of a given food/raw material and can serve as an indicator of quality or authenticity. The aim of this work was to distinguish crude oils by type of processing, namely extracted, cold-pressed and hot-pressed oils, based on volatile compound profiles obtained using HS-SPME GC-MS. The measurement was performed on oil samples prepared in the laboratory from the seeds of 8 varieties of rapeseed. Targeted and untargeted analysis approaches and advanced statistical processing were used for the data.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů