Vliv technologie zpracování řepkového oleje na profil těkavých látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930966" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930966 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43930971
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologie zpracování řepkového oleje na profil těkavých látek
Popis výsledku v původním jazyce
Spektrum těkavých látek je obvykle charakteristické pro danou potravinu/surovinu a může sloužit jako ukazatel kvality nebo autenticity. Cílem této práce bylo na základě profilů těkavých látek získaných pomocí HS-SPME GC-MS rozlišit surové oleje podle typu zpracování, a to odlišit oleje extrahované, lisované za studena a za tepla. Měření bylo realizováno na vzorcích olejů laboratorně připravených ze semen 8 odrůd řepky olejné. K datům byly použity přístupy cílené i necílené analýzy a pokročilé statistické zpracování.
Název v anglickém jazyce
The effect of rapeseed oil processing technology on the profile of volatile compounds
Popis výsledku anglicky
The spectrum of volatile compounds is usually characteristic of a given food/raw material and can serve as an indicator of quality or authenticity. The aim of this work was to distinguish crude oils by type of processing, namely extracted, cold-pressed and hot-pressed oils, based on volatile compound profiles obtained using HS-SPME GC-MS. The measurement was performed on oil samples prepared in the laboratory from the seeds of 8 varieties of rapeseed. Targeted and untargeted analysis approaches and advanced statistical processing were used for the data.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů