Stanovení těkavých látek řepkových olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930955" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930955 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43930956
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení těkavých látek řepkových olejů
Popis výsledku v původním jazyce
Řepkový olej je mezi spotřebiteli oblíbený díky svým nutričním a senzorickým vlastnostem. Těkavé sloučeniny vytvářejí specifické aroma těchto olejů, ale mohou také způsobovat negativní vady. V této studii byly porovnány těkavé sloučeniny řepkových olejů vyrobených v laboratorních podmínkách a komerčně vyráběných produktů. Vzorky se lišily typem odrůdy a technologickým zpracováním. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků z laboratorní výroby a 11 komerčních olejů. Mezi extrahovanými a lisovanými oleji byly zjištěny velké rozdíly v profilu těkavých látek. Významné rozdíly byly pozorovány v zastoupení 3-methyl-2-butenenitrilu, hexanalu, 5-kyano-1-pentenu a oktanalu. Bylo také potvrzeno, že typ použité odrůdy významně ovlivňuje výsledné spektrum těkavých látek.
Název v anglickém jazyce
DETERMINATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN RAPESEED OILS
Popis výsledku anglicky
Rapeseed oil is popular among consumers due to its nutritional and sensory properties. Volatile compounds create the specific aroma of these oils, but they can also cause negative defects. In this study, the volatile compounds of rapeseed oils produced under laboratory conditions and commercially produced products were compared. The samples differed in type of variety and technological processing. A total of 24 samples of laboratory production and 11 commercial oils were analysed. Large differences in the volatile profile were found between the extracted and pressed oils. Significant differences were observed in the representation of 3-methyl-2-butenenitrile, hexanal, 5-cyano-1-pentene and octanal. It was also confirmed that the type of variety used significantly influences the final spectrum of volatile compounds.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů