Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Manipulace s řepou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931353" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931353 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Manipulace s řepou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sklizená řepa se v cukrovaru přejímá ke zpracování podle cukernatosti a k tomu účelu jsou cukrovary vybaveny řepnými surovinovými laboratořemi, které se skládají ze dvou částí, manipulační a laboratorně-analytické. V manipulační části se nejprve zváží hmotnost vzorku 20 – 25 kg nečisté řepy, řepa se v pračce vypere, na manipulačním pásu se provede manuální kontrola a čištění řep včetně ořezu zbytků chrástu na hlavách bulev, zváží se hmotnost vzorku očištěné řepy, která se následně rozřeže na pilkové řezačce na jemnou kaši. Na základě údajů hmotnosti nečisté a očištěné řepy se stanoví korekce na hmotnost minerálních a rostlinných příměsí v dodávané řepě. V laboratorně‐analytické části se ke zváženému zhomogenizovanému vzorku řepné kaše přidá na poměrových váhách roztok čeřidla, řepná kaše s čeřidlem se mixuje, filtruje a v analytické části se stanoví základní kvalitativní parametry vzorku řepy, tj. obsah cukru, sodíku a draslíku a α-aminodusíku, které ovlivňují výtěžnost cukru z řepy.

  • Název v anglickém jazyce

    Sugar technology - handling beet

  • Popis výsledku anglicky

    Harvested beet is taken over by the sugar refinery for processing according to its sugar content and for this purpose the sugar refineries are equipped with beet raw material laboratories, which consist of two parts, a handling and an analytical laboratory. In the handling section, a sample weight of 20-25 kg of unclean beet is first weighed, the beet is washed in a washing machine, manual inspection and cleaning of the beet is carried out on a handling belt, including trimming of the remnants of the guard on the heads of the beet pulp, and a sample weight of cleaned beet is weighed and then cut into a fine pulp on a saw cutter. On the basis of the weight of the uncleaned and cleaned beet, a correction is made for the weight of mineral and vegetable impurities in the beet delivered. In the laboratory-analytical part, a clarifier solution is added to the weighed homogenised sample of beet pulp on a balance, the beet pulp and clarifier are mixed, filtered and in the analytical part the basic quality parameters of the beet sample, i.e. sugar, sodium and potassium content and α-amino nitrogen, which affect the sugar yield of the beet, are determined.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    140

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    78-93

  • Kód UT WoS článku

    001185499000007

  • EID výsledku v databázi Scopus