Manipulace s řepou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931353" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931353 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Manipulace s řepou
Popis výsledku v původním jazyce
Sklizená řepa se v cukrovaru přejímá ke zpracování podle cukernatosti a k tomu účelu jsou cukrovary vybaveny řepnými surovinovými laboratořemi, které se skládají ze dvou částí, manipulační a laboratorně-analytické. V manipulační části se nejprve zváží hmotnost vzorku 20 – 25 kg nečisté řepy, řepa se v pračce vypere, na manipulačním pásu se provede manuální kontrola a čištění řep včetně ořezu zbytků chrástu na hlavách bulev, zváží se hmotnost vzorku očištěné řepy, která se následně rozřeže na pilkové řezačce na jemnou kaši. Na základě údajů hmotnosti nečisté a očištěné řepy se stanoví korekce na hmotnost minerálních a rostlinných příměsí v dodávané řepě. V laboratorně‐analytické části se ke zváženému zhomogenizovanému vzorku řepné kaše přidá na poměrových váhách roztok čeřidla, řepná kaše s čeřidlem se mixuje, filtruje a v analytické části se stanoví základní kvalitativní parametry vzorku řepy, tj. obsah cukru, sodíku a draslíku a α-aminodusíku, které ovlivňují výtěžnost cukru z řepy.
Název v anglickém jazyce
Sugar technology - handling beet
Popis výsledku anglicky
Harvested beet is taken over by the sugar refinery for processing according to its sugar content and for this purpose the sugar refineries are equipped with beet raw material laboratories, which consist of two parts, a handling and an analytical laboratory. In the handling section, a sample weight of 20-25 kg of unclean beet is first weighed, the beet is washed in a washing machine, manual inspection and cleaning of the beet is carried out on a handling belt, including trimming of the remnants of the guard on the heads of the beet pulp, and a sample weight of cleaned beet is weighed and then cut into a fine pulp on a saw cutter. On the basis of the weight of the uncleaned and cleaned beet, a correction is made for the weight of mineral and vegetable impurities in the beet delivered. In the laboratory-analytical part, a clarifier solution is added to the weighed homogenised sample of beet pulp on a balance, the beet pulp and clarifier are mixed, filtered and in the analytical part the basic quality parameters of the beet sample, i.e. sugar, sodium and potassium content and α-amino nitrogen, which affect the sugar yield of the beet, are determined.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
140
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
78-93
Kód UT WoS článku
001185499000007
EID výsledku v databázi Scopus
—