Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spectroscopic estimation of feruloyl groups in sugar beet pulp and pectin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F03%3A00008896" target="_blank" >RIV/60461373:22340/03:00008896 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/03:00008896

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Spectroscopic estimation of feruloyl groups in sugar beet pulp and pectin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ferulic (4-hydroxy-3-methoxycinnamic) acid is an important biologically active phenolic compound. It is a widespread component of plant cell walls and present in plant polysaccharides isolated from cell wall raw materials. Ferulic acid can form dimers through oxidative cross-linking and, therefore, take part in integration of polysaccharides, lignin and protein into the mesh-like network of the cell wall. Feruloyl groups (FG) are covalently linked by ester bound to neutral sugar side chains of sugar beet pectin. Spectroscopic estimation of FG in sugar beet pulp and pectin is described. UV-Vis absorption, Vis-NIR, FT-IR and FT-Raman spectra of the samples of sugar beet pulp and pectin were measured and the specific bands assigned to FG were used in quantification. According to all described methods, FG content was 0.1-0.4 % in sugar beet pulps and 0.6-2.0 % in sugar beet pectins. The results of presented spectroscopic methods were in good agreement with the conventional HPLC method. The

  • Název v anglickém jazyce

    Spectroscopic estimation of feruloyl groups in sugar beet pulp and pectin

  • Popis výsledku anglicky

    Ferulic (4-hydroxy-3-methoxycinnamic) acid is an important biologically active phenolic compound. It is a widespread component of plant cell walls and present in plant polysaccharides isolated from cell wall raw materials. Ferulic acid can form dimers through oxidative cross-linking and, therefore, take part in integration of polysaccharides, lignin and protein into the mesh-like network of the cell wall. Feruloyl groups (FG) are covalently linked by ester bound to neutral sugar side chains of sugar beet pectin. Spectroscopic estimation of FG in sugar beet pulp and pectin is described. UV-Vis absorption, Vis-NIR, FT-IR and FT-Raman spectra of the samples of sugar beet pulp and pectin were measured and the specific bands assigned to FG were used in quantification. According to all described methods, FG content was 0.1-0.4 % in sugar beet pulps and 0.6-2.0 % in sugar beet pectins. The results of presented spectroscopic methods were in good agreement with the conventional HPLC method. The

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Sugar Journal

  • ISSN

    0020-8841

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    105

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1258

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    481-488

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus