Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015646" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015646 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    "Obalové vrstvy zrna obsahují určité množství neškrobových polysacharidů, např. pektiny,hemicelulosy a pentosany, na jejichž postranní řetězce jsou v malém množství vázány esterovouvazbou fenolové kyseliny, které mají schopnost propojit jednotlivé řetězce polysacharidů, a tímzesíťovat jejich strukturu. To zapříčiňuje zgelovatění roztoku pentosanů, které může působit potížepři různých technologických procesech, např. při filtraci piva. Největší podíl navázanýchfenolových kyselin tvoří kyselina ferulová,která je široce používána v potravinářskéma kosmetickém průmyslu. Cílem této práce bylo nalezení optimálních podmínek pro izolování a stanovení fenolovýchkyselin, které jsou kovalentně vázané na pentosany v ječných zrnech a z nich vyrobených sladech.Zvolenou metodou pro kvantitativní analýzu fenolových kyselin byla metoda kapilární zónovéelektroforézy (CZE), která je dostatečně citlivá a umožňuje měření velké série vzorků."

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of non-starch polysaccharides and phenolic acids in barley and malt

  • Popis výsledku anglicky

    Non-starch polysaccharides (such as glucans, pentosans and pectins) and phenolic acids (ferulic, caffeic, vanilic, chlorogenic, etc.) were determined in barley and malt. New capillary electrophoretic method was developed for the determination of phenolicacid and the method was proved on set of barley and malt samples.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů