Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015646" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015646 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech
Popis výsledku v původním jazyce
"Obalové vrstvy zrna obsahují určité množství neškrobových polysacharidů, např. pektiny,hemicelulosy a pentosany, na jejichž postranní řetězce jsou v malém množství vázány esterovouvazbou fenolové kyseliny, které mají schopnost propojit jednotlivé řetězce polysacharidů, a tímzesíťovat jejich strukturu. To zapříčiňuje zgelovatění roztoku pentosanů, které může působit potížepři různých technologických procesech, např. při filtraci piva. Největší podíl navázanýchfenolových kyselin tvoří kyselina ferulová,která je široce používána v potravinářskéma kosmetickém průmyslu. Cílem této práce bylo nalezení optimálních podmínek pro izolování a stanovení fenolovýchkyselin, které jsou kovalentně vázané na pentosany v ječných zrnech a z nich vyrobených sladech.Zvolenou metodou pro kvantitativní analýzu fenolových kyselin byla metoda kapilární zónovéelektroforézy (CZE), která je dostatečně citlivá a umožňuje měření velké série vzorků."
Název v anglickém jazyce
Determination of non-starch polysaccharides and phenolic acids in barley and malt
Popis výsledku anglicky
Non-starch polysaccharides (such as glucans, pentosans and pectins) and phenolic acids (ferulic, caffeic, vanilic, chlorogenic, etc.) were determined in barley and malt. New capillary electrophoretic method was developed for the determination of phenolicacid and the method was proved on set of barley and malt samples.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů