Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zpoždění v silážování na výživnou hodnotu cukrovarských řízků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001632" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001632 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12076.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12076.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zpoždění v silážování na výživnou hodnotu cukrovarských řízků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusů s konzervací řízků z cukrové řepy bylo zjistit, jaký vliv na výživnou hodnotu má zpoždění (tři dny) při jejich silážování. Z důvodu potvrzení opakovatelnosti byly založeny dva pokusy se stejnou metodikou, ale s jinými vstupy (jiné řízky). Třídenní prodleva v silážování nebyla sice ještě tak velká, aby byly plně prokázány negativní vlivy na obsahy živin, avšak v jednom nebo druhém experimentu byly u řízků vychladlých (cca 22 °C) některé hodnoty průkazně (P < 0,05) horší než u řízků čerstvých, ještě teplých (cca 48 °C). Významně (P < 0,05) se u vychladlých řízků ve srovnání s teplými snížil obsah pektinu. Prodlení se silážováním v délce tří dnů se také projevilo na zvýšení počtu živých kolonií plísní a kvasinek. Pro praxi vyplývá doporučenícukrovarské řízky za účelem silážování konzervovat co možná nejdříve, nejlépe když jsou ještě teplé, nejdéle s prodlevou ne delší než tři dny.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Ensilage Delay on Nutritional Value of Sugar Beet Pulp

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of the experiments with preservation of sugar beet pulp was to ascertain how a delay (three days) during the ensilage influences their nutritional value. In order to confirm repeatability, two experiments with the same methodology but differentinputs (different pulp) were carried out. The three-day delay in ensilage was not as long to fully negative influences on the contents of nutrients, but in one or the other experiment some values were conclusively worse (P <= 0.05) in cooled pulp (about22 degrees C) than in fresh, still warm pulp (about 48 degrees C). The content of pectin was significantly reduced (P <= 0.05) in cooled pulp as compared to warm pulp. The three-clay-ensilage delay also resulted in increased number of live colonies of moulds and yeast cells. The experiments bring the following recommendation for practice: the sugar beet pulp intended for ensilage should be preserved as soon as possible, preferably when still warm, with maximum delay of three days.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    128

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    106-109

  • Kód UT WoS článku

    000302375900007

  • EID výsledku v databázi Scopus